Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inga pengar till myggbekämpning

Det blir inga extra 4,7 miljoner kronor till myggbekämpningen vid nedre Dalälven. De boende i Österfärnebo riskerar att drabbas hårt av länsstyrelsens beslut.

Nu tvingas Nedab tigga pengar av de berörda kommunerna.

Annons

Som Arbetarbladet berättat fick Nedab, bolaget som utför myggbekämpningen, i en revisionsrapport beställd av landshövding Barbro Holmberg, allvarlig kritik för bristande ekonomisk styrning.

När länsstyrelsen skulle ta ställning till Nedabs ansökan om extra anslag på 4,7 miljoner kronor, vägdes kritiken in i beslutet.

Beskedet är att det inte blir några mer pengar i år, de pengar bolaget har kvar får räcka.

– Väldigt tråkigt, inte minst för ortsbefolkningen. Nu måste vi i stället hitta andra lösningar för finansiering. Men kört behöver det inte vara, säger Nedabs vd Kalle Hedin.

Nedab har skickat brev till Gävle, Sala, Heby och Sandviken där man ber kommunstyrelserna att gå in med en gemensam ekonomisk garanti på sammanlagt 1,5 miljoner kronor. Detta för ha råd med helikopterflygningar om det skulle behövas.

För Sandvikens del gäller det 540 000 kronor och frågan kommer upp som ett extra ärende på kommunstyrelsen redan i dag.

– Vi hoppas att kommunerna ska vara beredda att skjuta till en slant. Gör det de kan vi genomföra prioriterad, begränsad myggbekämpning i sommar, säger Kalle Hedin.

Än så länge är det lugnt på stickmyggsfronten i området. I förra veckan var vattennivån kritiskt hög i älven, med risk för översvämningar och kläckning av mygglarver, men har nu vänt och sjunker sakta nedåt.

– Chansen är god att det inte kommer att behövas så stora insatser i år. Som jämförelse hade vi vid den här tiden i fjol redan genomfört en gigantisk bekämpning och höll på att planera ytterligare en, säger Kalle Hedin.

Men även om kommunerna ställer upp på en gemensam ekonomisk garanti, är det fortfarande Miljödomstolen som i praktiken avgör om det kan bli någon myggbekämpning.

– Fastställer de de nya kraven på uppföljning kan vi inte bekämpa. Men jag utgår från att vi befrias från villkoren så att vi i lugn och ro kan sätta oss ner och diskutera med Naturvårdsverket och forskarna från SLU vad som är rimligt, säger Kalle Hedin.

– Här har vi både länsstyrelserna i Gävleborg och Uppsala helt på vår sida.

Vad gäller finansieringen för myggbekämpningen för 2012 och framåt tar Länsstyrelsen Gävleborg beslut om den senare i höst.

Mer läsning

Annons