Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen äldreomsorgpå finska

Situationen för finsktalande Sandvikenbor med demenssjukdomar är oacceptabel. Den specialavdelning som finns fungerar inte. Det hävdar ett 30-tal finsktalande i en skrivelse till äldreomsorgsnämnden.

Annons

De finskfödda personer som massinvandrade till Sandviken när Sandvik behövde mycket arbetskraft på 50- och 60-talet börjar bli så gamla att de nu behöver äldreomsorg. I takt med försämrat minne har många tappat svenskan och kan i dag bara prata sitt modersmål.

Fungerar inte

På en av Sandvikens demensavdelningar ska det finnas tvåspråkig personal som behärskar både svenska och finska. Men det fungerar inte enligt personerna bakom namnlistan.

– Situationen är oacceptabel. De som hamnat på enheter utan tvåspråkig personal får ingen stimulans. Problem som uppstår i olika vårdsituationer medicineras i stället bort, hävdar de.

Skrivelsen författades redan i samband med ett möte med kommunföreträdare tidigt i våras. I avvaktan på åtgärder har företrädarna för de finskspråkiga åldringarna avvaktat med att lämna in den. Men eftersom de upplever att ingenting hänt väljer de nu att agera.

Ska lyssna

– Vi ska sätta oss ned tillsammans med de här personerna och låta dem berätta vad som inte fungerar. Därifrån får vi sedan gå vidare, säger Robert Sten (S), äldreomsorgsnämndens ordförande.

Mats Jonsson

Mer läsning

Annons