Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen hastighets­sänkning aktuell på Tidernas väg

Någon hastighetssänkning på väg 272, Tidernas väg, är i nuläget inte aktuell.
Förra gången en sänkning från 90 till 70 var på tal protesterade kommunerna vilt.

Annons

För ett par år sedan ville Vägverket sänka hastigheten på väg 272, kallad Tidernas väg, till 70 kilometer i timmen. Då protesterade de berörda kommunerna, bland annat kallade dåvarande kommunalrådet i Sandviken, Stefan Hedin, planerna för ”en katastrof” och liknade vägen vid en ”pulsåder” genom kommunerna.

Då blev det ingen hastighetssänkning av, och det senaste budet från Vägverket är att hastighetsbegränsningen ligger kvar åtminstone ett par år till. Hastighetsutredningen för Sveriges samtliga vägar kan innebära förändringar, men om så är fallet blir det inte förrän sent in på nästkommande år som tidigast.

Arbetarbladet skrev i går om stora problem på väg 272 när en ojämn vägbana gör den livsfarlig vid regn. Många har kommenterat artikeln på arbetarbladet.se. Vissa instämmer i kritiken mot den farliga vägen, och några pekar ut andra farliga vägar i trakten, som sträckan mellan Hedesunda och Gävle.

Signaturen ”Anneli” skriver: ”Gävleborgs vägnät börjar likna vägarna i öst. Snart tar man sig inte fram mellan potthålen utan fyrhjulsdrift.”

Men kritikerna till väg 272 får även mothugg på webben. Signaturen ”Mendå” tycker att hastigheten ska anpassas efter väglaget: ”Är vägen kass när det regnar med risk för vattenplaning, ja då åker man inte 90/70 eller vad den föreskrivna maxhastigheten på sträckan är.”

Mer läsning

Annons