Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inget kräftfiske i Storsjön

I morgon är det kräftfiskepremiär i Vättern, men i Storsjön råder fortfarande totalt förbud att fånga kräftor.
Flodkräftan är utslagen. Nu står hoppet till signalkräftan som inte längre får planteras ut.
– Beståndet ökar men det går långsamt, säger fiskevårdaren Ulf Stridsberg.

Annons

Under flera års tid har Storsjöns fiskevårdsområdesförening kämpat för att få sätta ut ytterligare signalkräftor nu när den naturliga flodkräftan utrotats. Men Fiskeriverket har enträget sagt nej. Ärendet hamnade ända uppe i Regeringsrätten som konstaterade att kammarrättens dom står fast att någon ytterligare utplantering av signalkräftan inte får göras i Storsjön.

Fiskeriverket vill stoppa utbredningen norr om Dalälven och därmed förhindra pesten från att förorena andra vattendrag. Men hittills har det inte gått att stoppa. Paradoxalt nog var det just Fiskeristyrelsen som en gång i tiden både rekommenderade och godkände utsättning av den pestsmittade signalkräftan som sedan slog ut flodkräftan.

Det är nu signalkräftan som ska rädda Storsjöns kräftbestånd. Än så länge är de så pass få att det råder totalt fiskeförbud sedan den senaste och med största sannolikhet sista utsättningen 2003. Då gav nämligen länsstyrelsen i Gävleborg dispens till en utplantering.

Ska provfiskas

De 5 000 utplanterade kräftorna i Storsjön har föryngrat sig i åtminstone fyra kullar. Det vet man efter att ha hittat både stora och mindre kräftor på de 17 ställen där man provfiskar varje år. Inom kort är det dags för årets provfiske och då får man en bättre bild av hur ökningen ser ut.

– Varje år tas nytt beslut om att förbjuda kräftfiske och det har inte funnits anledning att lätta på det. Förhoppningen är att beståndet ska växa snabbare då. Än så länge är kräftorna alldeles för få för att man ska tillåta fiske, säger Ulf Stridsberg.

Ingen plantering

De kräftor som fiskas i Vättern är också inplanterade signalkräftor men till skillnad från Storsjön har det skett en explosion där.

Att försöka sätta ut flodkräftan igen i Storsjön är helt utsiktslöst eftersom pesten finns där och skulle ta död på den direkt. Det finns dock exempel i Gästrikland på vatten där flodkräftan utplånats men inte ersatts av signalkräftan och där har man gjort utplanteringar av nya flodkräftor. Det finns också några få områden uppströms i Storsjön där det finns flodkräftor kvar, men var det är håller man gärna tyst om.

Mer läsning

Annons