Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Insamling ska rädda kvarnbron i Storvik

/
  • Vill öppna bron igen. Bengt-Erik Malmberg är en som drabbas av att bron vid Bro kvarn är avstängd. Han, och många skolungdomar, får i stället gå på stora vägen, med smal vägren och farlig trafik, när de ska till busshållsplatsen.
  • Många Brobybor brukar använda sig av kvarnbron för att ta sig till bussen. Men sedan i höstas är den trasig och avstängd. Nu griper vägföreningen in och startar en insamling för att rädda bron. Bra, tycker Bengt-Erik Malmberg som hellre går där än på stora vägen.

Sedan i höstas är gamla kvarnbron i Bro i Storvik avstängd. Ägarna är inte intresserade av att laga den. Kommunen vill inte heller betala.
Nu drar vägföreningen igång en insamling för att rädda Brobybornas bästa väg till busshållsplatsen.

Annons

Många bybor brukar gå över bron vid Bro kvarn för att ta sig till busshållsplatsen ute vid riksvägen. Men tidigt i höstas stängdes den gamla kvarnbron av.

Bron är murken och farlig att gå ut på.

Bussåkarna, bland dem flera skolungdomar, har under hela vintern i stället fått gå upp på stora vägen där det inte finns några trottoarer, belysningen är dålig och bilarna kommer i hög fart i kurvan.

– I dagsljus går det väl an, men när det är mörkt ute och dåligt väglag då känns det vanskligt, säger bussåkaren Bengt-Erik Malmberg, 76.

Han har själv påpekat problemen för kommunen, men upplever att han mötts av stort ointresse. ”Vi har inget ansvar för privata broar”, har svaret blivit från tekniska kontoret.

– Själv tycker jag visst att det är kommunens ansvar att se till att medborgarna oskadda kan ta sig till kollektivtrafiken, säger Bengt-Erik Malmberg.

Kvarnbron ägs av makarna Sjödin. Men de är gamla och har inte längre användning för bron i sin verksamhet.

– De har inte råd att betala upprustningen av en bro som de inte har någon nytta av, säger sonen Mats Sjödin.

Även Mats Sjödin har varit i kontakt med kommunen, men fått nobben när han ville söka ekonomiskt bidrag för att laga bron.

Nu blir lösningen att Bro vägförening tar sig an kvarnbron, något som beslutades på föreningens årsmöte i förra veckan.

En liten summa pengar kan vägföreningen skjuta till från sin egen budget. För att få ihop till resten startar man nu en insamling i byn.

– Vi har egentligen inget med bron att göra, men det är så pass många som använder den att vi tycker att det är viktigt att få den reparerad, säger ordföranden Lars Gustavsson.

Han ska nu boka in ett möte med broägarna för att diskutera vad som behöver göras.

– Så fort snön smält hoppas vi kunna sätta igång med arbetet, säger Lars Gustavsson.

Mer läsning

Annons