Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Instängda när tågen väntar in varandra

/
  • BLOCKERAD VÄG. Det här har Christer Nilsson varit med om många gånger. Tågen stannar för att vänta in varandra på dubbelspåret vid Korsikaöverfarten. Den enda vägen är därmed blockerad.
  • LYSER RÖTT. Den här synen möter ofta de som bor söder om järnvägen i Kungsgården. Bommarna nedfällda och röda lampor som lyser. Men vid ett möte i går lovade Banverket presentera alternativa lösningar redan inom tre veckor.
  • VAN ATT VÄNTA. Leif Hellström har bott söder om järnvägen i 28 år och lagt många timmar av sitt liv på att vänta vid järnvägsövergången.
  • BANVERKET VAR GOD DRÖJ. Ring Banverket, uppmanas stressade Kungsgårdenbor. Men det har inte hjälpt, inte förrän nu när Banverket plötsligt lovar lösa problemet med hög prioritet.

Invånarna på södra sidan om järnvägen i Kungsgården får inte ha bråttom när de ska någonstans. Och de får absolut inte bli akut sjuka. Allt tätare tågstopp gör att byborna ofta blir instängda uppåt en halvtimme i taget.

Annons

Då är det också omöjligt för en ambulans eller en brandbil att snabbt ta sig in från andra hållet vid en akututryckning.


Banverket har lagt ett dubbelspår för tågmöten precis vid järnvägsövergången på Korsikavägen, den enda förbindelsen för dem som bor söder om järnvägen i den delen av Kungsgården.

Med ett snabbt växande antal godståg som ska vänta in andra tåg blir det allt oftare tågstopp på uppåt en halvtimme i taget.

– Det gäller att vara ute tidigt när man har tider att passa, konstaterar företagaren Christer Nilsson.

Grannen Leif Hellström berättar att många som bor på "fel" sida om järnvägen åker en halvtimme tidigare till jobbet än vad som annars är nödvändigt bara för att vara säkra på att komma i tid.

Själv är han numera pensionär och inte längre lika stressad som tidigare av tågstoppen. För ett år sedan var dock Leif med om det som byborna fasar för. Han drabbades av hjärtinfarkt och behövde blixtsnabb ambulanshjälp.

– Den gången gick det bra. Just då stod det inget tåg i vägen.

Men annars är tågstoppen i ännu större utsträckning en säkerhetsfråga än en stressfråga. De som bor söder om järnvägen kan aldrig känna sig säkra på att få snabb hjälp när de behöver det. Det har förekommit fall där ambulanspersonal tvingats överge sin ambulans vid järnvägsbommarna och springa med båren för att rädda nödställda.

Det är inte heller ovanligt med barn som kryper under bommarna och klättrar mellan tågvagnarna på väg till skolan eller med desperata bilister som chansar och kör över mot rött precis innan bommarna fälls för att inte bli instängda.

 

Mer läsning

Annons