Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Inte aktuellt att sälja Folkets Hus”

/
  • Hammarskolan säljs eller rivs. Delen mot Köpmangatan kan dock komma att behållas som ett komplement till kulturhuset i Folkets Hus.

Folkets Hus-spåret är nu även officiellt kommunens alternativ nummer ett inför satsningen på ett kulturhus med nya lokaler för kulturskolan.

En nyckelfråga blir längden på det hyresavtal som i så fall ska skrivas.

Varianten att sälja fastigheten till kommunen är Folkets Hus andelsägare knappast intresserad av, tror FH-chefen Håkan Bengtsson.

Annons

Planerna på att bygga om före detta Hammargymnasiet till kulturhus med lokaler för bland annat kulturskola och estetprogram är åtminstone tillfälligt lagda på is.

Det politiska direktivet till tekniska kontoret är nu i stället att gå vidare med en fördjupad utredning av det spår som Arbetarbladet berättade om för en månad sen. Det som går ut på att i stället investera i Folkets Hus så att alla viktiga funktioner kan placeras där under förutsättning att även FH-föreningen ser det som en bra lösning.

Konsulten från arkitektföretaget White har studerat ytorna och kommit fram till att det är fullt möjligt att inrymma både kulturskola och estetprogrammets karaktärsämnen i Folkets Hus om det inte anses störa befintlig verksamhet för mycket.

I nästa vecka ska en utredningsgrupp med företrädare för kommunen, Folkets Hus och White börja fördjupa sig i detaljfrågorna.

– Det här är en prioriterad fråga hos oss som nu måste drivas i högt tempo, säger Mikael Reijer, kommunens tekniske chef.

Fördelarna som han ser med Folkets Hus-spåret är att det redan är en bra mötesplats i centrum och att investeringskostnaden blir betydligt lägre än vid ett nybygge där Hammarskolan står i dag.

Dilemmat i sammanhanget är att Sandvikens kommun har ett principbeslut om att inte investera pengar i fastigheter som ägs av andra. Och Folkets Hus andelsägare verkar inte vara intresserad av att sälja fastigheten.

– Den frågan finns inte. Så länge som inte våra ägare är intresserade av att sälja kan det inte bli aktuellt med förändrat ägande. Och som jag tolkar stämningen finns det inget sådant önskemål, säger Folkets Hus-chefen Håkan Bengtsson.

Därmed återstår alltså alternativet att Folkets Hus investerar och kommunen betalar av via hyran. Enligt Håkan Bengtsson bör ett sådant hyresavtal inte understiga 25 år.

– Annars törs vi inte ta en så stor investering som det handlar om med en avskrivningstid på 50 år.

Mikael Reijer anser sig dock inte kunna rekommendera politikerna att skriva avtal för längre än högst tio år.

– Saker och ting förändras så fort, säger han.

Mer läsning

Annons