Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Intern konflikt skakar Praktiska gymnasiet

/
  • Jesper Lind pekas av Baggium ut som ledare för en grupp påstått illojala lärare som övervägt att försöka ta över skolan. På tisdagsförmiddagen fick han lämna ifrån sig nycklarna och gå hem utan att prata med kollegor och elever.

Sandvikens Praktiska Gymnasium skakas av en intern konflikt inför skolavslutningen.

Läraren Jesper Lind blev på tisdagen avstängd som utpekad ledare för en personalgrupp som försökt ta över skolan.

Andra lärare ska enligt uppgift ha uppmanats att skriva under en lojalitetsförklaring.

Annons

Sandvikens Praktiska Gymnasium i Högbo med Baggiumkoncernen som ägare har bara funnits sedan augusti 2010. Skolan har i dag ett 30-tal elever med ambitionen att växa till 100 elever inför nästa läsår.


Nedskärningar
I samband med nedskärningar har det uppstått en konflikt mellan lärare och skolledning.
– Många lärare har uppfattningen att vinst går före kvalité. De förslagna besparingarna skulle drastiskt förändra förutsättningar för eleverna under pågående utbildning. De riskerar att inte få den utbildning de sökt och har rätt till, säger Jesper Lind, ansvarig för profilprogrammet wildlife park management, en djurvårdsutbildning med praktik i Kenya.


Lärarna vill ta över
I samband med diskussionerna om besparingarna föddes idén att lärarna själva skulle ta över gymnasiefriskolan i Högbo. Något som skolledningen betraktar som ett illojalt agerande.
– Om det finns lärare som vill ta över skolan är det konkurrerande verksamhet och det är ingenting som man kan hålla på med som anställd, säger utbildningschefen Monica Thiel.


Jesper Lind har utpekats som ledare för den personalgrupp som av Baggium stämplat som illojal.
– Jag har redan sagt upp mig själv och har ingenting att förlora. Därför kan jag säga vad jag känner. Andra lärare är livrädda för att förlora sina jobb.


Avstängd från skolan

Halv nio på tisdagsförmiddagen fick Jesper Lind beskedet att han blivit avstängd från sin arbetsplats med omedelbar verkan. Han uppmanades att lämna ifrån sig sina nycklar och att därefter lämna skolan utan att prata med varken kollegor, elever eller föräldrar.

Enligt uppgift ska skolans övriga lärare ha uppmanats att senast under onsdagen skriva under en lojalitetsförklaring där de tar avstånd från Jesper Linds agerande och den påstådda konspirationen. Underförstått att även de annars riskerar att få gå.
– Det är ingenting som jag känner till, säger Monica Thiel.


På frågan om det är fler lärare som anses ha uppträtt illojalt svarar hon:
– Inte vad jag vet just nu. Det är en person det handlar om och det är hans agerande som vi utreder.

Mer läsning

Annons