Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Internetbolag stoppar barnporrsurfande

I ett samarbete med rikskriminalen stoppar nu Sandnet alla försök till surfande på internetsidor med barnporr.

Den som går in på en barnporrsida, eller råkar hamna där av misstag, styrs i fortsättningen över till en informationssida hos polisen.

– Jag hoppas vi kan vara med och minska risken för nya övergrepp på barn, säger Sandnet-chefen Thomas Norberg.

Annons

Att hindra kunderna från att gå in på vissa internetsidor är en mycket känslig fråga hos internetleverantörerna. Många företag hänvisar till den personliga integriteten och menar att det måste vara upp till var och en att avgöra vilken hemsida man besöker så länge det inte handlar om att begå brott.

Men Sandviken Energis internetleverantör Sandnet har nu bestämt sig för att samarbeta med rikskrim och hindra kunderna från att komma åt sidor som innehåller barnporr.

– Jag kan förstå frågan om integritet och vi är precis lika noggranna som andra när det gäller att bevaka våra kunders rättigheter. Den som besöker en hemsida med barnporr begår inget brott. Däremot är materialet på sidan olagligt, säger Thomas Norberg.

Den Sandnet-kund som, medvetet eller omedvetet, går in på en sida med sexuella övergrepp mot barn styrs i fortsättningen in på en sida hos rikskriminalen med information om barnporrsbrott.

– Däremot riskerar man inte att bli registrerad eller anklagad för att vara barnporrsurfare. Det händer ju att man kommer in på en sådan sida av misstag.

Sandnet med nästan 4 000 internetkunder i Sandvikens kommun blir nu en av totalt tolv internetleverantörer i Sverige som deltar i ett organiserat samarbete med rikskriminalen.

– Det är extra skönt för mig som familjefar att kunna medverka till att förebygga de mycket grova brott vi pratar om. Som chef i ett kommunalt bolag som ser till samhällsnyttan tycker jag också att det här är mycket viktigt. Vi måste alla hjälpas åt att säga ifrån utan att för den skull riskera människors integritet, säger Thomas Norberg.

 

Mer läsning

Annons