Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Invandrarbarn börjar i svensk klass direkt

Antalet nya elever med utländsk bakgrund ökar kraftigt i Sandviken.

Hittills i år har det kommit över 60 procent fler än under hela 2007.

Eleverna skickas rakt in i klasserna och nu vittnar flera lärare om att stödet är bristfälligt.

– Situationen är väldigt bekymmersam, säger Lillemor Eriksson, ansvarig för svenska som andraspråk på Murgårdsskolan 6–9.

Annons

Hur mottagandet av nyanlända elever hanteras varierar mellan olika skolor.

På Murgårdsskolan och Söderskolan fanns fram till i höstas särskilda förberedelseklasser som skulle ge eleverna grundläggande språkkunskaper. Tidigare har även Björksätraskolan haft samma system.

Men nu är förberedelseklasserna slopade och eleverna ska börja i vanliga klasser från första dagen. Tanken är att de ska få språkligt stöd via lärare i svenska som andraspråk. Men enligt Lillemor Eriksson är resurserna långt ifrån tillräckliga.

I hennes tjänst ligger ansvaret för fler än 60 elever i svenska som andraspråk, varav en del är helt nya i Sverige.

– Vi har inte möjlighet att hjälpa alla, säger hon.

På Björksätraskolan ska enligt rektorn Inger Isaksson 1,5 tjänst räcka till för undervisning av 95 elever i ämnet.

Hon skulle önska att fler modersmålslärare hade kunskaper i specifika ämnen och kunde hjälpa barnen att förstå till exempel matte.

Problemen har blivit allt mer kännbara i takt med att tillströmningen av nyinvandrade barn ökar. 2007 var siffran 83, 2008 115 och hittills under 2009 134.

Lilli-Anne Berglund, lärare i svenska som andraspråk på Söderskolan, känner sig ofta frustrerad. Hon vill ha mer mer daglig undervisning i svenska för nya elever som inte kan språket.

– Det är sorgligt med tanke på hur motiverade eleverna är och att tillgången till svenska språket är nyckeln till all annan kunskap. De svaga kan inte tala för sig själva, har man inte språket kan man heller inte berätta, säger Lilli-Anne Berglund.

Lillemor Eriksson har gedigen erfarenhet och fortbildar andra lärare i svenska som andra språk. I ett brev till kommunledningen i slutet av augusti slog hon larm om det svåra läget. Grundskolechefen Lars Walter har fått ärendet på sitt bord.

– Vi har inlett ett arbete på flera nivåer. Det här berör inte bara grundskolan utan även förskolan och gymnasiet. Vi måste jobba för att lösa den akuta situationen och hitta en annan organisation till i januari 2010, säger han.

Mer läsning

Annons