Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Istapp rasade ner och krossade fönster

/
  • Som långa ispikar hänger tapparna hotfullt ned från ett av taken på äldreboendet. Bilden togs innan snön och istapparna rasade ner och in genom ett fönster.
  • Här ligger sjoket med is och snö som rasade ned och krossade lägenhetsfönstret.
  • Föreståndaren Christina Nordstrand och skyddsombudet Lena Himberg är upprörda efter israset som krossade fönster på äldreboendet Solbacken.

En stor istapp rasade ned och krossade fönstret till en av lägenheterna på äldreboendet Solbacken i Sandviken. Glassplitter och is flög in i köket.

– Personen som bor i lägenheten vaknade på ett otäckt sätt och blev väldigt rädd. Det är fruktansvärt, säger Christina Nordstrand, tillförordnad föreståndare på Solbacken.

Annons

Händelsen inträffade vid sextiden i måndags morse.

Förutom lägenhetsfönstret krossades flera källarfönster.

– Jag törs inte tänka på hur det hade kunnat gå om personen suttit vid köksbordet, säger hon och konstaterar att både boende och personal blev rejält skrämda.

Meterlånga tappar

Under de senaste veckorna har snön packats på taken och istapparna vuxit. På Solbacken vid Lasarettsleden har de spetsiga tapparna blivit meterlånga.

– Förra året rasade det också och då slog isen sönder fönstret till ett kontor och ett källarfönster, berättar Christina Nordstrand.

Sedan dess har taken tätats. Men det har tydligen inte hjälpt. Istapparna har ändå stuckit ut från taken.

Hon kritiserar snöröjningen och fastighetsägaren Sandvikenhus insatser för att förebygga farliga snö- och isras.

Christer Ögren, fastighetsförvaltare på Sandvikenhus, tycker att man gjort vad man kunnat och att det var olyckliga omständigheter som vållade incidenten i måndags morse.

”Svårt att förebygga”

– Det är väldigt mycket is överallt. Vi prioriterar i första hand entréer och balkonger där folk ska gå. Det är svårt att förebygga såna här saker, säger han.

Christina Nordstrand är inte nöjd med beskedet.

Hon konstaterar att snö och långa istappar fortfarande – på tisdagseftermiddagen – hänger hotfullt utanför fönstren vid äldreboendet.

Personalen har flyttat sängar en bit in i lägenheterna för säkerhets skull.

Vid åttatiden på tisdagsmorgonen rasade ett stort sjok med snö och is från ett av taken vid personalparkeringen.

– Det var ett enormt dån, berättar Christina Nordstrand.

Mer läsning

Annons