Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Jag fick leva för att berätta om det hemska som hände”

/
  • KAN BERÄTTA. Överlevaren Magda Eggens besökte i går Storviks kyrka. Niorna på Hedängskolan fick lyssna på den skakande berättelsen om hennes fasansfulla upplevelser i Auschwitz. När hon kom till Sverige med vita bussarna 1945 vägde hon 28 kilo och var ett levande skelett.
  • VAR REDO ATT TA SITT LIV. Magda Eggens visade en kniv som hon sparat i lägertiden. Om något hade hänt hennes syster Eva hade hon tänkt skära upp sina handleder med den. ”Men hade vakterna upptäckt den hade jag blivit skjuten.”
  • STARK BERÄTTELSE. Magda Eggens berättelse berörde många av eleverna djupt, bland dem Mikaela Dufvenberg och Daniella Livbom. ”Det är fruktansvärt. Men samtidigt är det väldigt viktigt att vi får höra det här så att det inte händer igen”, sa tjejerna.

Ungerskfödda Magda Eggens och hennes syster Eva satt i koncentrationslägren Auschwitz och Neuengamme. När Magda frigavs var hon 19 år och vägde 28 kilo.

I går berättade hon för Hedängskolans nior om sina upplevelser av krig och förföljelse.

Annons

Magda Eggens yngsta syster och mor gasades ihjäl i Auschwitz. Fadern dog i ett koncentrationsläger. Själv överlevde hon tillsammans med systern Eva både Auschwitz och flera arbetsläger innan hon kom till Sverige i Röda Korsets vita bussar 1945.

Magda Eggens, som i dag hunnit bli 85 år, har skrivit flera ungdomsböcker om hur det var i lägren och hon är ofta ute och föreläser för skolelever.

I går var det eleverna på Hedängskolan som fick höra hennes skakande berättelse och kyrkan i Storvik var fylld till sista plats.

Att säga att det rådde andäktig tystnad är närmast en underdrift i sammanhanget. Flera grät.

Magda Eggens visade även upp några ägodelar som hon sparat från lägertiden, brickan med fångnummer 11343, en smutsig filtbit, en papperslapp och en trasig kniv.

– Hade vakterna upptäckt den hade jag blivit skjuten. Men om något hände Eva tänkte jag skära av mig handlederna.

Efter föreläsningen kom många fram för att krama om Magda Eggens och ställa några fler frågor.

– Jag blev väldigt berörd. Det är fruktansvärt att det verkligen hänt och att det inte alls var länge sedan, sa Mikaela Dufvenberg och fick medhåll av kompisen Daniella Livbom.

– Det blir så levande när man hör någon berätta om egna upplevelser. Det går upp för en hur många miljoner människor som fick sina liv förstörda av andra världskriget, sa Daniella.

En av de allra svåraste frågorna Magda Eggens har ställt sig efter räddningen till Sverige har varit varför just hon skulle överleva. Hon har själv kommit fram till svaret:

– Jag fick leva för att berätta om det hemska som hände. Så att det aldrig ska hända igen. Det får aldrig glömmas.

Men det gör ont att prata om. Magda Eggens berättade att det är jobbigt varje gång hon tänker på allt hon blev utsatt för. Och för dem som lyssnar är det också jobbigt att höra.

– Men tystnad är värre än sanningen. Och det är underbart att se hur ungdomarna tar till sig det jag säger.

I vår ska alla nior på Hedängskolan i vår åka på studiebesök till Auschwitz. Det glädjer Magda Eggens.

– Det borde alla göra. Jag och min syster var i C-lager. Kom ihåg mig när ni besöker det.

Mer läsning

Annons