Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jagar sina svenska rötter

/
  • Amerikasvenskarna Birgitte Pickerell, Carla Hilblom Pickerell, Lauren Hilblom Frank och Jerred Frank vandrar runt vid sina förfäders gamla hem i Kungsgården.
  • Nu vilar amerikasvensken Carl B Hilblom intill sin farfar och Karl B Hillblom på Ovansjö kyrkogård.

Deras förfader utvandrade till Amerika i början på 1900-talet. Nu är släktingarna tillbaka för att gravsätta sin pappa på svensk mark. Och för att få se det gamla släkthemmet i Kungsgården.

Annons

Carl B Hilblom föddes i USA, men efter sitt besök i Sverige och Sandviken för tiotalet år sedan visste han vart han egentligen hörde hemma.

– Han fick ett väldigt starkt intryck av Sverige, säger dottern Lauren Hilblom Frank.

Genom att dela på askan och placera hälften i familjegraven i Chicago och hälften på kyrkogården vid Ovansjö kyrka så finns han nu i båda sina hemländer.

Familjen Hilblom som den amerikanska sidan av Kungsgårdensläkten heter utvandrade till USA i början på 1900-talet.

Carlas farfarsfar jobbade på valsverket som fanns vid det som i dag är bildemolering och han bodde i huset med arbetarebostäder alldeles intill.

Hans namn var Karl Bernhard Hillblom. Han, hans fru Matilda och deras fyra barn flyttade över Atlanten. Och de fick ett rikt liv på andra sidan atlanten.

Men Karl med K, som han kallas av sina släktingar för att inte förväxlas med sin sonson Carl med C som nu gravsätts, längtade alltid tillbaka.

– Han hade lite svårt att lära sig språket och fick mycket hjälp av sin fru Matilda. När hon dog 1944 flyttade han från farmen som de gemensamt byggt upp i Michigan och kom hem till Kungsgården igen, berättar Carla Hilblom Pickerell.

Nu är hon och systern Lauren Hilblom Frank på sitt första Sverigebesök och de är tagna.

– Vår farfarsfars hus i Michigan var falurött, precis som det som de bodde i här, konstaterar de.

Deras främsta uppdrag här är att gravsätta pappans aska i samma grav som hans farfar begravdes i efter sin hemkomst till Sverige.

Med sig på resan har systrarna också sina barn. Även de är nyfikna på sina svenska rötter och de är med stort intresse som alla fyra lyssnar till släktingen Lars Hillbloms berättelse om förfädernas liv i Sandviken.

– Vi känner oss hemma här och vi känner oss hemma med våra svenska släktingar, vi har samma tänkande, konstaterar Lauren Hilblom Frank.

Mer läsning

Annons