Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Järboseglare i sjödrama utanför Portugals kust

Seglande Järboparet Anne och Dan Roghe hamnade mitt i en dramatisk storm på väg till Madeira.
När räddningshelikoptern inte kunde hjälpa dem fick de klättra upp på en grekisk tankbåt medan vågorna slog högt.
Nu guppar deras segelbåt någonstans ute på Atlanten.

Annons

Anne Varik-Roghe och Dan Roghe från Järbo hade siktet inställt på Västindien när Arbetarbladet träffade dem inför avfärden med ”Sun Chaser” från Gävle hamn i slutet av maj i år. Sedan dess har de kontinuerligt skrivit på sin hemsida om resan och det är där Arbetarbladet har läst om den senaste dramatiska händelsen.

I slutet av september fick Järboparet besök av två vänner och tillsammans lämnade de den portugisiska staden Sines för att styra resan mot Madeira.

På sin hemsida berättar de om när väderlekens ”fina segelvindar” plötsligt byttes ut mot storm och om hur de trots de hårda vindarna försökte ta det lugnt.

Men till slut var de tvungna att ropa på hjälp och fick kontakt med ett grekiskt oljefartyg som kom med skräckbeskedet: stormen skulle fortsätta ett bra tag till och det skulle båten, vars bom gått sönder, inte klara.

Kapten på oljefartyget kontaktade snabbt kusträddningen och en halvtimme senare cirkulerade en helikopter över Järboparet och deras vänner. Det var mörkt när de viktigaste tillhörigheterna packades ned och de fyra gjorde sig redo för att hissas upp i helikoptern. Men räddningsinsatsen avbröts. Gång på gång hade de höga vågorna gjort att helikoptern misslyckats att få ner hjälplinorna och bensinen höll på att ta slut.

Kusträddningen blev tvungen att lämna svenskarna kvar på segelbåten.

”Allt känns overkligt där vi sitter och beskådar helikoptern som misslyckas!” skriver de om händelsen.

Nu fanns ingen annan möjlighet än att ta räddning hos det enorma oljefartyget.

”Alla förstår vad som väntar. Att ta sig nära en stor ”tanker” i stora vågor är inte vad man ser fram mot. Inte heller att klättra upp på en stege som är 30 m rakt upp i full storm med vågor som stöter båtarna mot varandra. Det är inte kul att sitta i den ”lilla” båten då...” skriver de.

En efter en överger de segelbåten och tar sig i säkerhet på fartyget. Och för den grekiska kaptenen och filippinska besättningen var det inte den första räddningen – de hade gjort samma sak i Karibien en månad tidigare.

Nu befinner sig Anne och Dan utanför i Sebutal i Portugal och väntar på nya besked om sin båt som senast sågs utanför Porto Santo. Men när det här skrivs har hon ännu inte hittats.

Anne och Dan Roghe vill inte kommentera händelsen förrän deras båt har kommit tillrätta.

Mer läsning

Annons