Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jeanettes sexåring försvann från skolan

/
  • OROLIG MAMMA. Det var genom den här glipan som sexåringarna tog sig in på badet som lades ned för några år sedan och sedan vidare ut till ån, ”spökskogen” och järnvägen på andra sidan området. Även förra veckan tog sig sexåriga barn in här. Jeanette Nordin vill att badet antingen rivs eller att staketet lagas så att barnen inte kommer igenom.

I måndags fick Jeanette Nordin samtalet som varje förälder bävar för. Hennes sexårige son Alex och två kompisar hade försvunnit från Kungsgårdens skola. Föräldrarna uppmanades att komma och leta.
– Jag blev helt kallsvettig, berättar Jeanette Nordin.
När barnen hittades hade de tagit sig in på det nedlagda badet, ut till skogen och ån bakom och sprungit över järnvägen.

Annons

Det var när det ringde in från rasten som personalen upptäckte att de tre pojkarna var borta. Skolan ringde hem till föräldrarna och Alex pappa Kent, som jobbar ganska nära, tog sig snabbt hit för att leta medan Jeanette Nordin kastade sig i bilen. Då hade det gått 20 minuter av lektionen.

Det visade sig att pojkarna tagit sig in på det nedlagda badet en bit bort. Via ett stort hål i staketet bakom badet hade de sedan gått in i skogen där Borrsjöån rinner fram och till slut hade de korsat järnvägen några hundra meter från skolan.

– Tänk om det hade kommit ett tåg, utbrister Jeanette Nordin som knappt vågar tänka på allt som hade kunnat hända.

På badet är den gamla bassängen ett 1,5 meter djupt betonghål i marken. Ån är djup och ström. I skogen kan det finnas ormar.

– Och vem vet, de hade ju kunnat plockas upp av någon otäck person, säger Jeanette Nordin.

Att de vuxna visste vart de skulle börja leta berodde på att en fjärde pojke vänt tillbaka och kunde berätta vart de andra tagit vägen. Annars hade det kanske dröjt ännu längre innan de hittats.

– Sån’t här får absolut inte hända. Jag vågar knappt lämna honom nu, säger Jeanette Nordin.

Sexåringarna vet visserligen att de inte får ge sig iväg från skolområdet men hon påpekar att det handlar om små barn som gillar att upptäcka saker. Även förra veckan tog sig några barn från sexårsverksamheten in på badet genom en glipa i staketet.

Efter händelsen fick Jeanette Nordin beskedet att sonen och de andra pojkarna hädanefter kanske ska få vara inomhus på rasterna.

– Det känns ju som om de straffas, säger hon.

Hon tycker i stället att det borde finnas mer personal ute på rasterna. Hon efterlyser även en bättre handlingsplan från skolan för vad som ska göras när barn försvinner. När hon kom fram hade pojkarna ännu inte hittats och hon upplevde att bara rektorn och en till anställd letade efter dem.

– Det hände ingenting den här gången men nästa?

Mer läsning

Annons