Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jobb eller inte är skillnaden

Medelinkomsten i länets fattigaste bostadsområden, Björksätra och Nya Bruket i Sandviken, är lägre i dag än vad den var för tolv år sedan.

– Folk har fått det tuffare. Vi märker det på att många har svårt att betala sina hyror, säger Mats Johansson på Sandvikenhus.

Annons

Inkomstgapet mellan de fattigaste och rikaste bostadsområdena i Sverige ökat markant mellan 1999 och 2009. Det visar inkomststatistik över landets nära 9 000 postnummerområden som Statistiska centralbyrån tagit fram för Sveriges Radios räkning.

För tolv år sedan var norra Björksätra det område där invånarna mellan 30 och 65 år tjänade minst, med en medelinkomst på 145 000 kronor. I dag ligger medelinkomsten här på 123 000 kronor, näst lägst i länet.

På Nya Bruket låg medelinkomsten 1999 på 162 000 kronor. I dag ligger den på 96 500 kronor.

Samtidigt har medelinkomsterna i de rikaste bostadsområdena i Sandviken, Hedgrind, Nyhem, Svibacka, Västanbyn och Östanbyn ökat med i snitt 100 000 kronor.

– Klyftorna i samhället har växt. Skillnaderna mellan de som har jobb och inte har det slår igenom, säger Mats Johansson, bostadskonsulent på Sandvikenhus.

Han är ansvarig för bostadsbolagets störningsjour och engagerad i bostadssociala projektet på Nya Bruket och i Norrsätra.

– Vad gäller Nya Bruket är det fler nysvenskar som går på bidrag som bor där nu än för tio år sedan. Det kan vara en förklaring till att snittinkomsten blivit lägre, säger han.

Sandvikenhus märker tydligt av att folk fått det tuffare ekonomiskt genom att fler har svårt att betala hyrorna.

– Många har det kämpigt att vardagen att gå ihop. För en del är verkligheten sådan att de får välja vilka räkningar som de ska betala.

Mats Johansson är dock förvånad över att Norrsätra inte finns med på listan över de fattigaste områdena. Förklaringen visar sig vara att adresser som Skogsfruvägen och Älgstigen har samma postnummer och höjer upp medelinkomsten.

– Jag skulle nog säga att det är i Norrsätra som de som har det allra sämst ställt i Sandviken bor, vad vi märker av säger han.

Mer läsning

Annons