Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jubileet firas med ny cd

/
  • Sandvikens kyrkokör repeterar här inför 5 februari då den nyskrivna Österfärnebomässan framförs i Sandviken kyrka. Samtidigt spelas Sandvikenmusikern Bertil Fälts mässa in för att senare under året ges ut på en dubbel-cd tillsammans med gamla och nya körinspelningar.
  • Bertil Fält har skrivit musiken till Österfärnebomässan som ges ut på cd senare i år.
  • Sandvikens vokalensemble gav en julkonsert tillsammans med Anna-Lotta Larsson och Göran Fristorp 2010. Nu ska de vara med på en cd till 150-årsjubileet.

150-årsjubileet får en egen skiva med körmusik kopplad till Sandviken.

Annons

Förre kyrkomusikern Gunnar Aldén har tagit initiativ till en kultursatsning med körmusik; en dubbel-cd som ges ut senare i år.

– Vi har ett rikt kulturliv med många körer och framträdande personer som den legendariska körledaren Sveneric Damm och duktiga bröderna Robert och Håkan Sund, framhåller han.

Skivan blir en blandning av nyskrivet material och klassiska körverk och både gamla och nya inspelningar.

Den blandade kören Sandvikens vokalensemble kommer att stå för en stor del av det som nu ska spelas in. Bland annat ska de sjunga in fem visor ur samlingen Fridas visor under ledning av Robert Sund, som i många år var dirigent och konstnärlig ledare för Orphei Drängar.

De medverkar också i den nyskrivna Österfärnebomässan som Sandvikenmusikern Bertil Fält skrivit.

Den tredje delen på cd:n där ensemblen medverkar är de dikter av Fritz Lilja som Gunnar Aldén tonsatt.

– Fritz Lilja var en brukstjänsteman på Sandvik men också poet och konstnär. Han skrev tre diktsamlingar. För några år sedan valde jag ut några av dem och satte musik till, berättar Gunnar Aldén.

Det fjärde inslaget på skivan är gamla inspelningar med kören Coromanterna. I spetsen förstås Sveneric Damm, den legendariska körledaren som bland annat hade stor betydelse för operasångerskan Malena Ernman.

Mer läsning

Annons