Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jysk till Mosaiken – men fortfarande ingen lösning på trafikkaoset

/

Det är en av Sandvikens mest uttjatade frågor. Trafikkaoset till och från Mosaiken. Trots att problemet funnits i åratal finns ingen lösning. Med ytterligare en nyetablering på området aktualiseras nu frågan på nytt.

Annons

Ica, Willys och Rusta är några av de mest populära Sandvikenbutikerna. De finns tillsammans med ett antal till aktörer på affärsområdet Mosaiken. Det fanns stora ambitioner för områdets utveckling, men nyetableringarna har de senaste åren lyst med sin frånvaro. En av de främsta anledningarna är att det redan i dag är trafikkaos in och ut från området på eftermiddagarna.

Arbetarbladet lyfte problemet i en artikel om de tomma handels- och industriområden som finns runt om i Sandviken.

LÄS OCKSÅ: Stora ytor gapar tomma på Sandvikens affärsområden

Nu aktualiseras situationen återigen, i och med Jysks nysatsning.

Det danska möbelföretaget, som i dag håller till intill Coop på Västerled, bygger en ny stor butik intill Rusta på Mosaiken.

I en interpellation till ansvarigt kommunalråd vill oppositionspolitikern Nils-Gunnar Kempe (L) ha svar på hur den ohållbara trafiksituationen på Gävlevägen ska lösas.

– Det är absurt, det måste absolut till en lösning. Jag har ju själv försökt ta mig till Ica Maxi och det är omöjligt i rusningstid. Så länge jag kan minnas har det jobbats på en lösning, men trots att man hållit på med det så länge har det inte hänt något. Och nu kommer det ännu en butik, säger Kempe till Arbetarbladet.

LÄS OCKSÅ: Kan du lova busslinje till Mosaiken?

Kommunalrådet Carl-Ewert Olsson (C) är väl medveten om att trafikkaoset omkring affärsområdet är ett hett debattämne bland Sandvikenborna.

– Sandviken förvandlas till en storstad på eftermiddagarna. Det är ett problem men också en möjlighet. Det är ett starkt affärsområde och kommer bli ännu starkare. Jag ser det som en jäkla stor utmaning, säger han.

Själv tror han inte att en ny avfart från Tuna, som hans kommunalrådskollega Peter Kärnström (S) gärna vill lyfta fram som lösning på trafiksituationen på Gävlevägen, kommer att vara tillräcklig för att avhjälpa kaoset.

– Men en avfart från E 16 vid Mosaiken hade varit ganska naturligt, jag har inte sett någon kostnadsberäkning på det, men har fått höra muntligen att markförhållandena skulle göra det väldigt dyrt. Om det går att göra något annat vet jag inte. Jag förväntar mig ett svar från tekniska kontoret i början på nästa år eftersom de har fått uppdraget att kolla på det, säger Carl-Ewert Olsson.

Det är inte första gången tekniska kontoret får ett sådant uppdrag. Konsulter har tidigare utrett möjliga nya in- och utfarter till Mosaikenområdet. Alla har ratats. Svårigheten är att få plats med en ny väg.

– Vi har startat en ny, sista utredning som ska kolla på om det går att lösa. Jag har inte sett något resultat av den än, säger Peter Kärnström.

LÄS OCKSÅ: Trafikkaos kan stoppa utbyggnaden av Mosaiken

Mer läsning

Annons