Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Källarbranden i Vallhov på väg att lösas

Polisen är på väg att lösa källarbranden på Killingvägen 7 i Sandviken i början av april. Två pojkar under 15 år är misstänkta och ska förhöras.

Annons

– För allvarliga brott är vi skyldiga att inleda en förundersökning, även när de misstänkta inte är straffmyndiga, säger åklagaren Peter Helsing.

Att det var ungdomar som låg bakom branden misstänktes redan från början. Enligt vittnen sågs barn springa från platsen när branden började. Nu har polisen fått fram uppgifter som gör att två pojkar kan misstänkas för branden.

Kan inte dömas i domstol

Båda är under 15 år vilket innebär att ingen av dem kan dömas i domstol. Men enligt ny lagstiftning som trädde i kraft förra året ska polisen utreda även sådana brott, om straffet för brottet är högre än ett års fängelse. Tidigare lämnade polisen oftast ifrån sig sådana ärenden direkt till socialtjänsten.

– Det är bra med en tydlig lagstiftning omkring det här. En ordentlig utredning kan vara till nytta inte minst för den misstänkte ungdomen, säger åklagaren Peter Helsing.

Fullt utvecklad brand

När larmet om att det brann kom till Räddningstjänsten vid 16.30-tiden på onsdagen var det redan fullt utvecklad brand i minst två källarförråd i källaren på tvåvåningshusen med loftgång. Det var en boende i huset som larmade.

Lågorna slog upp ur källaren och släckningsarbetet pågick i flera timmar.

På grund av spridningsrisken, den kraftiga rökutvecklingen och att branden anlagts i ett flerbostadshus betecknades branden som en mordbrand.

Mer läsning

Annons