Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kalvar avlivade på salmonellagård

Salmonellagården i Gästrikland kan komma att hållas avstängd fram till sommaren om man hittar salmonella bland mjölkkorna. De två kalvarna som smittan hittats hos är nu avlivade.

Annons

Förra veckan berättade Arbetarbladet om ett lantbruk i Gästrikland där salmonella påträffats. Nu har de två smittade kalvarna avlivats, och arbetat med att spåra smittan fortsätter. Prover ska utvisa om även mjölkkorna bär salmonella.

Men om salmonella påträffas även hos mjölkkorna, betyder det inte att djuren på gården måste avlivas.

– De ska då hållas isolerade. Att de två kalvarna avlivades beror på ett ekonomiskt övervägande, säger Arminé Avetian, biträdande länsveterinär.

Ännu finns inga svar på salmonellaproven som tagits på mjölkkorna. Om de visar sig vara positiva tror Arminé Avetian att gården måste hållas avspärrad fram tills sommaren.   Ladugården måste saneras, och under den perioden kan inte djuren vara där, vilket gör att saneringen blir svår att genomföra denna årstid.

För att undvika att smittan förs utanför gården, tar mjölkbilen det aktuella lantbruket sist på sin rutt.

– Det är mycket ovanligt med salmonella på gårdar i Sverige. I Gävleborg kan jag inte minnas ett enda fall, i södra Sverige har det varit några fall de senaste åren, säger Jan Thorén, ordförande för LRF Gävleborg.

Mer läsning

Annons