Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kammarrätten nekar Sandvik skatteavdrag

Kammarätten avslår ett skattemål som Sandvik har överklagat. Det betyder att bolaget inte får göra nedskrivningar av lager med 118 miljoner kronor.

Annons

Tvisten handlar om att Skatteverket nekat Sandvik att göra avdrag för nedskrivningar av varulager under 2004. Skatteverket har underkänt den schablonmetod som bolaget använt för att göra beräkningarna.

Metoden innebär att lager som överstiger ett års förbrukning men underskrider två år skrivs ned till hälften av sitt värde. För lager som överskrider två års förbrukning skrivs värdet ned till noll. Sandvik anser att schablonberäkningarna stämmer väl överens med det verkliga utfallet av skrotning vilket även ska ha styrkts av kontroller som regelbundet görs av lagren.

Men enligt Skatteverket har Sandvik inte lämnat in någon redovisning som styrker att schablonmetoden visar riktiga uppgifter. Därför nekas bolaget avdrag för nedskrivningen.

Sandvik har överklagat beslutet till länsrätten som gått på Skatteverkets linje. Kammarrätten gör nu samma bedömning som länsrätten och avslår Sandviks överklagan.

Det är inte första skattemålet som Sandvik har överklagat och där man nu får backning. Sedan tidigare har bolaget inte fått gehör för miljonavdrag för bland annat pensionsavsättningar och donationer till Röda Korset.

Mer läsning

Annons