Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kampen för brandkåren är i gång

/
  • Självklart. För Elisabeth Eriksson var det självklart att skriva på namninsamlingen för att bevara räddningstjänsten i Österfärnebo.
  • Leif Larsson skriver på.
  • Listor. Namnlistor fanns det gott om vid entrén till ICA i går. Många ville vara med och stödja räddningstjänsten.

Nu har kampen för räddningstjänsten börjat. I Österfärnebo har man gått samman för att genom namninsamling och protestmöte få behålla sin trygghet.
– Stödet för att rädda brandkåren är totalt, säger Caroline Andersson i utvecklingsgruppen.

Annons

Nu agerar Österfärnebo fullt ut för att förhindra att deras räddningstjänst försvinner. I går påbörjades en namninsamling som kommer att pågå fram till den 11 november då man bjudit in räddningsdirektionen, räddningschef och politiker från kommunen till ett öppet möte.

– Folk är upprörda. För sju år sedan hotades räddningstjänsten och nu när det händer igen är folk ännu mer arga än förra gången, säger Carolina Andersson i Österfärnebos utvecklingsgrupp.

Att få folk att skriva under namninsamlingen verkade inte vara något bekymmer. Nästan alla som gick in genom dörrarna till Ica stannade till och skrev sitt namn.

– Det är självklart att brandkåren ska vara kvar, sa Elisabeth Eriksson när hon skrev under pappret.

– Förslaget är åt helvete, menade Leif Larsson som även han skrev under.

Och räddningstjänsten vill bli räddad. Daniel Larsson, som är deltidsbrandman i Österfärnebo, tycker att räddningstjänsten gör stor nytta, speciellt för de äldre.

– De känner en trygghet över att vi är här och kan hjälpa dem när de blir sjuka. Det är speciellt dem jag oroar mig för. Men även för vad som ska hända vid brand eller olyckor, säger han.

Han känner att de har ett bra stöd från de bygdens invånare och tycker att det måste finnas annat att spara in på.

Förutom namninsamlingen och protestmötet med berörda har olika föreningar och företag i bygden bestämt andra aktiviteter. Bland annat ska flygblad delas ut i brevlådorna och en riskanalys ska skrivas.

– Riskanalysen som skrivits till förslaget är alldeles för tunn. Vi ska göra en ordentlig analys av hur det här kommer att påverka bygden. Hur lång tid det kommer att ta att få hjälp och vad det innebär konkret om räddningstjänsten försvinner, säger Caroline Andersson.

– I förslaget står det hur viktig varje minut är vid en olycka eller sjukdom. De motarbetar precis det om brandkåren försvinner, menar Ingrid Bergman, även hon från utvecklingsgruppen.

Mer läsning

Annons