Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kempe (L) satte i gång politisk debatt om Sandvikens butiksdöd

/
  • Nils-Gunnar Kempe (L) lyfte frågan om centrum, butiksdöden och trafiken kring Mosaiken på kommunfullmäktige. Det skapade debatt.
  • Kommunalrådet Peter Kärnström (S) var en av de politiker som var aktiva i den politiska debatten kring Sandvikens centrum på veckans kommunfullmäktige.

Trafiksituationen kring Mosaiken och butiksdöden i centrum. Det var två frågor som skapade debatt bland Sandvikenpolitikerna på kommunens senaste fullmäktigemöte.
Initiativet till diskussionen kom från liberalen Nils-Gunnar Kempe.

Annons

Oppositionspolitikern Nils-Gunnar Kempe (L) tog genom ett bildspel med politiker och fullmäktigeåhörare på en rundtur på Mosaiken och Sandvikens centrum.

– Jag ägnade nästan en hel dag på Mosaiken och jag ska påpeka, det är trafik där nästan hela tiden. Lunchtid på Hyttgatan, det är väldigt svårt att se något flöde av människor där, konstaterar Kempe.

LÄS OCKSÅ: Butiksdöden i Sandviken – ny affär väljer bort centrum

Han har också gjort en minienkät bland företagare han känner och konstaterar att flytten av Intersport och Swedbank har varit helt avgörande för en minskning av flödet av människor i centrum.

Kommunalrådet Peter Kärnström (S) konstaterar som svar på en rak fråga att Mosaiken inte ingår i centrumutvecklarens uppdrag, men att det är en intressant tanke.

Vad gäller den omdiskuterade trafiken har flera utredningar gjorts kring Gävlevägen och in- och utfarten till Mosaiken. En klockning vid rusningstid har visat att det tar mellan 45 sekunder och 1 minut och 53 sekunder att ta sig från Gävlevägen till infarten till Willys, den längre tiden när bilarna stannade för att släppa in eller ut bilar till Ica Maxi och Mc Donalds.

– Att det blir kö från ett handelsområde vid maxtimme får man nog acceptera som normalt för en stad som växer, sa Peter Kärnström.

LÄS OCKSÅ: Jysk till Mosaiken – men fortfarande ingen lösning på trafikkaoset

För själva centrum framhåller Kärnström att ytan är lika stor som Västerås centrum.

– Det är stort och åtgärder måste till för att göra det mer attraktivt. Nu tänker jag inte gå in och prioritera vad ska göra och föregå centrumutvecklarens arbete för att se vad som ska prioriteras. Åtgärder måste till för att prioritera centrum.

Andra socialdemokrater ifrågasatte att frågorna togs upp.

– Jag tycker tyvärr det är lite olyckligt att vi som politiker visar upp vilken öde stad vi har. Jag ser inte alls det där när jag går på stan. Jag ser vår otroligt vackra stad och ser fram emot med förväntan Jansasparken som kommer bli till. Och visst jag ser tomma lokaler, men jag ser också att det kommer nya butiker, sa Lena Åhman (S).

Hatim Abu Rweileh (M) gick i gång på oviljan att prata tomma lokaler.

– Det läggs ner butiker i mycket större utsträckning än vad det öppnas nya. Vi måste våga tala klarspråk. För att vi ska kunna lösa ett problem i Sandviken måste vi kunna konstatera att det är ett problem. Har vi subjektiva uppfattningar om det är ett problem eller inte så är det ju det som är problemet. Om ni har missat debatten kring företagarna som har lagt ner så har de ju belyst flera aspekter som vi ska ta med oss, vi som är politiker. Det är att lyssna på företagarna och det är det som skapar ett företagarklimat. Det vill jag nog påstå att det har vi lite att jobba på, sa han.

LÄS OCKSÅ: Butiken Trivsamt slår igen – en av flera aktörer som begärt skadestånd från kommunen

Carl-Ewert Ohlsson (C) såg diskussionen som en öppning för förändringsarbete.

– Jag ser enorma möjligheter. Jag tycker vi har ett jätteläge att agera.

Marie Frestadius (S) välkomnade debatten, men lyfte fram de nya grönsaks- och mataffärer som öppnat på centrumgatorna.

– Du behöver inte gå ner till Konsum Enen, vi har livsmedel i centrum i dag. Men man kanske ska tordas gå in där, jag gör det och med glädje.

LÄS OCKSÅ: Butiksdöden hett samtalsämne bland Sandvikenborna

LÄS OCKSÅ: Gallerian såld – kan ge handeln nytt hopp

Mer läsning

Annons