Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

KFG anklagas för avtalsbrott

/
  • Arbetsförmedlingen ska granska om Sandvikenföretaget KFG bryter mot avtalet som tecknades när man fick uppdraget att jaga jobb åt långtidsarbetslösa.

Sandvikenföretaget KFG bryter mot avtalet som tecknades när man fick uppdraget att jaga jobb åt långtidsarbetslösa.
Det hävdar Jan-Olof Dahlgren, chef för ledningsstaben vid Arbetsförmedlingens huvudkontor.

Annons

I onsdagens tidning berättade Arbetarbladet om TV4-nyheternas granskning som visar att KFG på sina så kallade jobbstationer har en coach på 40 arbetslösa.

När Arbetsförmedlingen gav uppdraget till KFG lovade företaget att varje handledare inte skulle ha hand om fler än 16 deltagare.

– De har lämnat en offert som visar att det ska vara en på 16. Det har vi skrivit avtal på, säger Jan-Olof Dahlgren.

Om personaltätheten är lägre så bryter KFG mot avtalet, hävdar han.

Arbetsförmedlingen ska nu göra en djupare granskning – en ”total kontroll” som Dahlgren beskriver det – av hur KFG utför sitt uppdrag.

– Om man inte lever efter avtalet kan det ytterst leda till att avtalet kan avslutas eller att man döms till skadestånd. Det kan leda till alltifrån till att man korrigerar sig eller att avtalet upphör, säger Jan-Olof Dahlgren.

Bo Carlsson, vd i KFG, hävdar att det inte finns några krav på personaltäthet i avtalet:

– Varken i förfrågningsunderlag eller anbudsdokumentet finns angivet något om personaltäthet.

Om Jan-Olof Dahlgrens påstående att också offerten ingår i avtalet, säger han:

– Då borde man ha framfört det till oss i samband med de kontroller man har gjort under de senaste sju-åtta månaderna. Det har Arbetsförmedlingen inte gjort.

KFG har inte råd att ha lika många anställda handledare som man tänkt sig från början. Detta eftersom de arbetslösa fått svårare att få jobb.

– Vi har tvingats anpassa oss till dagens förutsättningar, säger Bo Carlsson.

KFG får betalt beroende på hur många av de inskrivna som får jobb. Företaget får maximalt 28 000 kronor för varje långtidsarbetslös som får jobb, men först när jobbet varat i minst tre månader.

Hittills har en tredjedel av kandidaterna, 1 560 personer, slussats vidare till arbete eller studier. Det är betydligt färre än vad KFG räknade med.

– I dag gör vi nollresultat, säger Bo Carlsson som menar att det hade blivit förlust om man hade hållit löftet i offerten.

KFG:s uppdrag är att hjälpa långtidsarbetslösa som hamnat i den så kallade jobb- och utvecklingsgarantin. Företaget har så kallade jobbstationer på 27 platser i landet, bland annat i Gävle.

Mer läsning

Annons