Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Killarna dominerar på Zenit

/
 • bra ställe. Julius Mårtensson, Matilda Skoog, Andreas Öberg, Anton Nyström och Elin Nyström gillar Zenit.                       De enas om att det bästa med ungdomsgården är att det finns mycket saker att göra och att träffa kompisar. Alternativet är att sitta hemma själv och spela dator. Varför så få                        tjejer besöker ungdomsgården har de ingen förklaring till.
 • kommer ofta. Samer, Saman och Nuas Ali går till Zenit alla dagar ungdomsgården är öppen. ”Vi kommer hit för att det inte finns något att göra hemma. Då sitter man bara framför datorn”, säger de.
 • vill ha fler tjejer. Ungdomsgården Zenit bidrar till en lugnare miljö i Björksätra och de senaste fem åren har skadegörelsen, klottret och stölderna minskat. Men fritidsledarna Jonas Jerfström och Rebecka Klack tycker båda att det är ett problem att färre tjejer än killar kommer till ungdomsgården.

Förra året hade ungdoms­gården Zenit i Sandviken omkring 4 500 besökare. Mindre än en tredjedel av dem var tjejer.

Killarnas dominans återfinns på alla ungdomsgårdar i kommunen, visar en ny rapport.

– Det är ett problem, för tjejerna har säkert ett lika stort behov att komma hit, säger fritidsledaren Jonas Jerfström.

Annons

Det är måndagskväll och på ungdomsgården Zenit, som håller till i lokaler på Söderskolan, droppar ungdomarna in en efter en, hejar på fritidsledarna och sina kompisar.

Några samlas kring biljardbordet, andra spelar pingis. I en soffgrupp sitter fyra killar och tre tjejer och äter isglass och pratar.

– Det är bra här. Vi går hit alla dagar när det är öppet och spelar biljard och tv-spel, berättar Julius Mårtensson och Andreas Öberg.

– Och ser på film, fyller Matilda Skoog i.

Finns mycket att göra

Gänget enas om att det bästa med ungdomsgården är att det finns mycket saker att göra och att träffa kompisar. Alternativet är att sitta hemma själv och spela dator.

Varför så få tjejer besöker ungdomsgården har de ingen förklaring till.

– De kanske tycker att det verkar tråkigt. Eller så känner de inga som går hit, föreslår Elin Nyström.

Till Zenit får man komma om man är mellan 12 och 17 år. Förra veckan hade ungdomsgården ungefär 150 besökare. Fritidsledarna Jonas Jerfström och Rebecka Klack berättar att besöksantalet varierar från vecka till vecka, men att man nu är inne i en positiv trend.

– Vissa ser vi lite då och då, men de som alltid kommer hit är de som verkligen behöver det, säger Jonas Jerfström.

Han tillägger att ungdomsgården bidrar till en lugnare miljö i Björksätra och att skadegörelsen, klottret och stölderna minskat de senaste fem åren.

Problem med färre tjejer

Men både Jonas och Rebecka tycker att det är ett problem att färre tjejer än killar kommer till ungdomsgården.

I den ungdomsgårdsrapport som precis kommit ut nämns en rad positiva saker som ungdomsgårdarna i Sandviken ger de unga: De blir sedda och hörda, får social träning, integration, vuxna positiva förebilder som ger stöttning. De får lära sig att ta eget ansvar och föreningslösa fångas upp.

Sådant som även många tjejer skulle må bra av och behöva.

– Grejen är att det inte bara handlar om vilka aktiviteter man erbjuder. Vi har försökt att erbjuda sådant som passar alla, men ändå inte lyckats locka tjejerna, säger Jonas.

Det ser generellt likadant ut i hela Sverige.

”En del får inte komma”

En förklaringarna i Zenits fall, menar Jonas och Rebecka, är att Björksätra är ett invandrartätt område och att det är särskilt svårt att locka unga invandrartjejer.

– Vi har hört att en del inte får komma hit för sina föräldrar, att det är en kulturell grej, säger Rebecka.

I en tv-soffa framför en fotbollsmatch sitter sex killar. De fnissar lite generat på frågan om de inte saknar tjejerna.

– Jo, men visst vore det trevligt med fler tjejer, kommer det till sist.

Mer läsning

Annons