Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kinesiska operatörer utbildas i Sandviken

I början av nästa år kör Sandviks produktområde Tube igång sin första fabrik i Kina.
Nu utbildas kinesiska operatörer i Sandviken - och deras löner har väckt diskussioner hos kollegorna som tycker att de tjänar för dåligt.

Annons

Hemlighetsmakeriet kring de kineser som under flera månader befunnit sig i Sandviken har varit stort. Kineserna, som blivit en del av Sandvikens vardag, ha setts i centrum och handla mat på Ica Björksätra där de bor i lägenheter hyrda av Sandvik. Men varken sandviksanställda eller Sandvikenhus har velat kommentera deras närvaro.

Nu är det dock bekräftat att de är här för att utbilda sig, de ska nämligen vara med att dra igång en ny fabrik inom Sandvik Materials Technologys, SMT, produktområde Tube i Kina. I industristaden Zhenjiang ska höglegerade rör tillverkas med start under första halvåret 2009.

– Vi har haft operatörer här för utbildning i mellan tre och sex månader. Det är inte lätta jobb som de ska lära sig, säger Lena Berg, informationschef på SMT.

Godkända löner

Totalt har ett 50-tal kineser utbildats i Sandviken i två omgångar. Och deras löner har skapat debatt då flera kollegor anser att de får alldeles för lite i lönekuvertet. Enligt Bo Boström, ordförande i Metalls koncernklubb på Sandvik, stämmer det dock inte att kineserna är underbetalda.

– Om man räknar baklänges blir lönen ungefär som en helt nyanställds. Men det är lite komplicerat, man måste kolla på vad de har utöver lönen, som boende och mat, säger han.

Pengarna i lönekuvertet är alltså fickpengar och den summan har bestämts centralt tillsammans med facket. Boström understryker också att kineserna inte ersätter någon utan hela tiden har en instruktör vid sin sida.

Den nya fabriken byggs upp samtidigt som 700 jobb försvinner hos SMT i Sandviken. Men enligt Bo Boström känner facket ingen oro för att fler tjänster ska tas bort.

– Det här tar ingen produktion från Sandviken. Vi kör inte de dimensioner som ska göras i Kina. Det blir bara ett tillägg i volymen, säger han.

Även Lena Berg understryker att den nya fabriken inte kommer att påverka Sandviken.

– Det här är en del av en expansionsplan, vi måste finnas i Asien för att kunna växa. Det påverkar inte Sandviken, säger hon.

Mer läsning

Annons