Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klart med flytt av flottningsmuseet

/
  • Nu är det klart att flottningsmuseet i Gysinge flyttas till Siljansfors skogsmuseum.

Nu är det klart att flottningsmuseet i Gysinge flyttas till Siljansfors skogsmuseum. Nordiska Museet överlåter samlingarna kostnadsfritt till museistiftelsen i Mora. Därmed kan räddningsaktionen som pågått i Gysinge avblåsas.

Annons

Redan för en månad kunde Arbetarbladet berätta att Nordiska Museet, som äger föremålen på flottningsmuseet i Gysinge, förhandlade med stiftelsen som driver Siljansfors skogsmuseum utanför Mora.

Nu är det klart att det blir en flytt. Siljansforsstiftelsen har fått ett gåvobrev där Nordiska Museet överlåter alla föremål kostnadsfritt.

– Det här var en fin julklapp. Men det fordras också mer arbete med att skaffa finansiering och en ny byggnad för att vi ska kunna ta väl hand om flottningsmuseet, säger Gösta Frost, ordförande i Siljansforsstiftelsen.

Sedan stiftaren Sandvikens kommun tog sin hand från flottningsmuseet i Gysinge har två olika falanger arbetat med att försöka rädda museet kvar genom att bilda en ny förening för driften.

Gysinge Bruks ägare Ulf Berghäll har varit engagerad i räddningsaktionen. Han säger att Nordiska Museet inte haft någon kontakt med honom innan beskedet om gåvobrevet till Siljansfors skogsmuseum utfärdades häromdagen.

– Jag fick veta det här i går och har inte hunnit tänka igenom det så noga. Men det är väl bara att gilla läget, säger han.

Mer läsning

Annons