Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klartecken för nybyggen vid Storsjön

Länsstyrelsen ger nu klartecken för de nya bostadsområden som planeras vid Storsjön

i Säljan och Sätra. Sandvikens kommun har hållt sig inom lagstiftningen när detaljplanen gjordes, bedömer länsstyrelsen.

Annons

Bygget av nya bostadsområdena med cirka 70 villatomter i Säljan och Sätra är mycket kontroversiellt. Dels för att det normala strandskyddet för Storsjöns sätts ur spel, dels därför att många som bor i området tycker att den småskaliga bykaraktären förstörs.

– Vi har ett kulturarv att värna, sade företrädare för en grupp med 74 invånare som gemensamt överklagade kommunens plan och krävde att bygget i Säljan skulle begränsas till ett 15-tal hus för att inte landskapsbilden skulle bli förstörd.

Andra personer som överklagat detaljplanen har hänvisat till översvämningsrisken, VA-problem, dåliga trafiklösningar med mera.

Men länsstyrelsen avvisar alla överklagande och sätter ett OK på detaljplanen.

Enligt länsstyrelsen finns det inga formella fel i hanteringen. Planen för bostadsprojektet tillgodoser ett angeläget intresse och ligger inom ramen för den handlingsfrihet som lagstiftningen ger kommunerna när det gäller avvägningar mellan enskilda och allmänna intressen.

De som överklagat detaljplanen har nu möjlighet att gå vidare till regeringen om de vill göra ett sista försök att stoppa bygget.

Mer läsning

Annons