Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klartecken till ny friskola i Sandviken

Sandviken ser ut att få en ny gymnasieskola med inriktning på lärlingsutbildningar.

Baggium Utbildning AB fick i går tillstånd för att starta ”Sandvikens praktiska gymnasium” med sex program.

Gymnasiefriskolan ska bland annat utbilda blivande djurskötare, skogsarbetare, frisörer, florister och låstekniker.

Annons

Baggium Utbildning ansökte om att få starta en gymnasieskola i Sandviken med totalt tio olika utbildningar. Företaget fick i går klartecken för sex av programmen.

– Fick vi? Vad roligt. Vad glad jag blir, sade utbildningschefen Patrik Wigelius när han mitt i julklappshandeln sent på fredagseftermiddagen fick beskedet via Arbetarbladet.

Startar till hösten

Det blir nu företagets koncernledning som ska granska tillståndsbesluten och ta ställning till vilka nya utbildningar man ska starta hösten 2010.

– Jag kan inte redan i dag säga med 100 procents säkerhet att vi startar en skola i Sandviken nästa år. Men tillståndet är naturligtvis ett stort och viktigt steg, säger Patrik Wigelius.

Skolinspektionen har gjort en bedömning av vilka nya utbildningar som skulle ge påtagligt negativa konsekvenser för befintliga skolor inom Sandvikens kommun och regionen i övrigt.

De utbildningar som av den anledningen stoppas är specialutformade program som ligger nära de nationella programmen inom el, industri, handel och omvårdnad.

Oväntat tillstånd

Däremot får Baggium tillstånd för specialutformade program som ligger nära de bygg- och fordonsprogram som redan finns i Sandviken men som har fler försthandssökande än det finns platser för.

– Det var inte helt oväntat att de skulle få tillstånd för bygg- och fordonsutbildningar. Där kan vi inte påstå att det finns en överetablering eftersom vi inte tar in alla som vill gå där, säger Ann-Catrin Brockman (S), kunskapsnämndens ordförande.

– Däremot, konstaterar hon, har man från branschens sida sagt att det inte är möjligt att ordna fler platser för arbetsplatsförlagd utbildning och att arbetsmarknaden heller inte sväljer fler än dem som vi i dag utbildar.

Får sex program

Med tio program skulle Baggium ha tagit emot 114 elever och haft 15 lärare på ”Sandvikens praktiska gymnasium”. Med bara sex program blir skolan ännu mindre.

– Vårt koncept bygger på små grupper, individuella lösningar, en stor del arbetsplatsförlagd utbildning och ett bra samarbete med det lokala näringslivet. Därför har ingen av våra skolor fler än 200 elever, säger Patrik Wigelius.

Mats Jonsson

Mer läsning

Annons