Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Knivmannens offer åtalas för misshandel

Två gånger samma dag blev en 29-årig man attackerad med sparkar och slag av två Hoforsynglingar. Då gick han hem och hämtade en kökskniv som han sedan jagade dem med.
Nu har 29-åringen åtalats för försök till dråp.

Annons

I går väcktes åtal mot en 29-åring som sedan två veckor tillbaka sitter häktad misstänkt för försök till dråp. Samtidigt åtalas en 15-åring och en 16-åring från Hofors för misshandel. Båda parter är i samma mål både gärningsmän och offer.

15 augusti i år greps 29-åringen av polis efter Årsundavägen i Sandviken. Då hade ett vittne larmat polisen om att en man jagade ungdomar med en kniv i högsta hugg. Vid häktningsförhandlingen erkände 29-åringen och berättade hur ett gäng ungdomar trakasserat och misshandlat honom tidigare på dagen.

Åklagaren anser det bevisat att två av dem slagit och sparkat 29-åringen först vid Krysset och något senare vid Resecentrum. Det finns vittnen som styrker det.

– Efter andra misshandeln gick 29-åringen hem efter en kniv. När han stötte på dem igen var hans mål att knivhugga 16-åringen som är en slags gängledare. Nu hade pojkarna cyklar och hann som tur var undan. Annars är risken stor att något allvarligt kunnat hända, säger åklagare Peter Helsing.

Inte helt utrett

Det som talar till 29-åringens nackdel är hur han återvänt med kökskniven i syfte att använda den. Det som talar till hans fördel är att han sannolikt kände rädsla för ungdomarna.

Det faktum att 29-åringen drivits till detta och att det i så fall skulle vara en förmildrande omständighet är inget som åklagaren tar hänsyn till i sitt åtal.

– Nej, det är upp till tingsrätten att avgöra om det ska ses som en provokation och om det i så fall kan ge ett lindrigare straff, säger Peter Helsing.

29-åringen hade träffat på ungdomsgänget vid tidigare tillfällen och då hade någon form av dispyt uppstått. Vad det rörde sig om är inte helt utrett.

Mer läsning

Annons