Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunal garanti räddar Högbo Bruk

/
  • HJÄLPTE INTE. Trots besök av Caroline af Ugglas var sommarens Bangen ett ekonomiskt fiasko. Alltför få besökare kom till jazzfestivalen. Det, tillsammans med de osålda miljontomterna i Rossnäs, är anledningar till Högbo Bruks ekonomiska problem.

Högbo Bruk AB har tvingats begära en förlusttäckningsgaranti med 3 miljoner kronor för att klara sin ekonomi.

Utan den akutåtgärden hade det kommunägda bolaget i dag varit konkursmässigt.

Bakom den ekonomiska krisen ligger Bangens publikfiasko från i somras samt de fortfarande osålda miljontomterna i Rossnäs.

Annons

Högbo Bruk är även i år på väg att missa budgeten och göra ett förlustresultat.

Läget är så allvarligt att företaget nyligen begärde och fick en förlusttäckningsgaranti med 3 miljoner kronor av sin ägare via kommunkoncernens moderbolag Sandvikens Stadshus AB.

– Utan den garantin hade vi tvingats ta av vårt eget kapital för att klara utgifterna, konstaterar vd:n Hans-Peter Eriksson.

Något som i klartext innebär att Högbo Bruk AB varit nära en konkurs om bolaget inte haft kommunen och därmed ytterst skattebetalarna som garanter för verksamheten.

Vid ett extra styrelsemöte i slutet av månaden ska styrelseledamöterna diskutera den situation som uppstått.

Förmodligen får de då också ta ställning till en begäran från revisorerna om att värdet på det olönsamma konstfrusna skidspåret, byggt för 21 miljoner kronor, måste skrivas ned kraftigt för att det i framtiden ska kunna få egen ekonomisk bärkraft.

– Det blir i så fall en bokföringsteknisk åtgärd som påverkar bokslutet, säger Hans-Peter Eriksson.

Bangens publikfiasko med bara drygt 2 000 betalande besökare är en av orsakerna till att Högbo Bruk nu måste begära hjälp för att klara sin ekonomi. En sammanställning av kostnaderna pågår och ska vara klar till det extra styrelsemötet då ett beslut om Bangens framtid måste tas.

– Vi har ännu inte fått in alla fakturor och kan därför inte säga exakt hur stor förlusten blev.

En annan orsak till att Högbo Bruk just nu har det ekonomiskt tungt är att de 13 miljontomterna i Rossnäs och Malmarsbacke, där bolaget gjort en stor investering, fortfarande är osålda.

Högbo Bruk har nu justerat ned priset på tomterna och vänt sig till en mäklare för att få hjälp med försäljningen.

– Får vi tomter sålda kan vi betala av lånen och få ned räntekostnaderna. Då börjar det likna någonting, säger Hans-Peter Eriksson.

Annars, menar han, är lösningen på Högbo Bruks problem att varligt fortsätta utveckla området för att få det dit fler företag och fler besökare.

Mer läsning

Annons