Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunal motsätter sig varning av hemtjänsten

Kommunal motsätter sig att två anställda inom hemtjänsten i Sandviken varnas.
Facket anser att det finns förmildrande omständigheter till varför de inte agerade när en åldring inte svarade i telefonen under flera dagar. Kvinnan hittades sedermera död.

Annons

Som Arbetarbladet berättade i går har hemtjänstpersonal i Sandviken under samma vecka i juni gjort två allvarliga missar. I det nu aktuella fallet skulle en kvinna ha daglig telefonkontakt. Men trots att hon inte svarade på två dagar struntade de anställda i att kontrollera hur hon mådde.

Det var först när en patrull gick in med nyckel på tredje dagen som kvinnan hittades avliden i sin säng. Det är oklart hur länge hon legat där.

Arbetsgivaren, Sandvikens kommun, tycker att händelsen är så pass allvarlig att två anställda som bröt mot rutinerna ska straffas disciplinärt.

Kommunal har därför varslats om att de ska tilldelas varsin varning. Men vid ett möte i går motsatte sig fackförbundet begäran. Kommunal anser att det finns förmildrande omständigheter, bland annat kring hur rutinerna sett ut på arbetsplatsen.

Äldreomsorgssamordnaren Maria Lindkvist fick även i går höra de inblandades versioner.

Beslutet om deras påföljder dröjer förmodligen till på måndag.

– Vi vill inte förhasta oss, säger Maria Lindkvist.

I det andra fallet fick en strokedrabbad kvinna vänta hela dagen på hjälp sedan fyra anställda struntat i att gå in till henne.

De har fått varsin skriftlig erinran.

Mer läsning

Annons