Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Kommunala skolor är misskötta”

De kommunala skolorna i Sandviken får underkänt betyg av friskolerektorn Anna-Karin Andersson vid Prosperitas i Järbo.
Inför valet av skola inför nästa läsår varnar hon i ett e-postbrev föräldrarna för att de kommunala skolorna är misskötta och att barnen far illa där.
– Det känns inte schysst att konkurrera om våra ungdomar på det sättet, säger Teofil Norum, Hedängskolans rektor.

Annons

Prosperitas är en liten friskola med just nu 23 elever, 7 lärare och 3 assistenter. Fullt utbyggd kommer 7–9-skolan inte att ha fler än 60 elever.

När det för en tid sedan blev aktuellt att flytta verksamheten från de provisoriska lokalerna i centrala Järbo till Kungsfors fanns det delade meningar bland föräldrarna om det blir en bra eller dålig lokalisering.

Mitt i den diskussionen skickade Anna-Karin Andersson ut ett e-postbrev till samtliga föräldrar med ett innehåll som blivit mycket omdiskuterat.

En av de kommunala skolorna i Sandviken kallar hon i brevet för undermålig.

”Alla barn värda en bättre utbildning. Även när föräldrarna själva inte prioriterar det”, skriver hon om den skolan.

Generellt om de kommunala skolorna i Sandviken heter det att de missköts och att eleverna far illa.

”Jag hoppas ni verkligen förstår hur mycket bättre era barn har det hos oss. Om inte behöver ni öppna ögonen för sanningen”, skriver friskolerektorn och tilllägger på ett ställe i det långa brevet att hon vill slippa höra mer trams om skolbyte i en ton som av vissa föräldrar uppfattats som hotfull.

Till Arbetarbladet säger Anna-Karin Andersson att e-postbrevet bara var avsett för föräldrarna men att hon står för kritiken mot Sandvikens kommunala skolor. Hon betonar dock att det inte är lärarnas och rektorernas arbete hon kritiserar, utan kommunens prioriteringar.

– Skolan är lågt prioriterad. Andra saker får gå före. Du kan fråga en lärare på vilken skola som helst. Det de behöver är inte flådiga projekt, utan förutsättningar att kunna ge elever stöd och hjälp.

Prosperitas lägger, enligt Anna-Karin Andersson, pengarna där de behövs. Det vill säga på eleverna.

Teofil Norum, rektor på en av Sandvikens kommunala skolor tycker att kritiken är orättvis.

– Jag ställer inte upp på bilden att alla kommunala skolor är dåliga och det är alldeles för generaliserande att påstå att kommunen satsar för lite på skolan. Hos oss på Hedängskolan känner jag att vi har ett stort förtroende från föräldrarna.

Teofil Norum tycker det är tråkigt att en friskola försöker rekrytera elever genom att nedvärdera andra skolor.

– Det är fel att konkurrera om ungdomarna på det sättet, säger han.

Mer läsning

Annons