Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunalråden bakom okonventionellt beslut

/
  • två års kamp snart över. Livet förändrade sig dramatiskt över en natt för Maria och Fredric Lénström. När Maria vaknade på morgonen kunde hon inte röra sig. Makarnas nästan två år långa kamp för att skapa förutsättningar för ett drägligt har nu gett resultat. Men beslutet är omstritt.
  • stöder beslutet. Kommunalrådet Monica Jacobsson backar upp handikappomsorgsnämndens beslut. ”Nämnden har gjort det som är bäst för Maria och Fredric”, säger hon.

Den okonventionella lösningen i fallet med förlamade Maria Lénströms bostadsfråga var förankrad i kommunledningen.
– Som politiker är vi till för medborgarna. Vi kan inte gömma oss bakom byråkratiska regler och principer när människor råkat ut för ett helvete, säger kommunalrådet Monica Jacobsson (S).

Annons

I nästan två år har Maria Lénström och maken Fredric stridit och överklagat för att få använda sitt bostadsanpassningsbidrag som grundplåt för ett nybygge i stället för att ge sig på en hopplös ombyggnad av familjens trevåningshus med samma pengar.

En oenig handikappomsorgsnämnd gick i tisdags med på det med hänvisning till synnerligen särskilda skäl. Oppositionen var efteråt kritisk och ansåg att det saknas utrymme för lösningen i lagtext och riktlinjer.

Kommunalråden Monica Jacobsson och Peter Kärnström har deltagit i de senaste månadernas diskussioner som lett till att majoriteten i nämnden ändrat sig.

– Vi engagerar oss i nästan alla ärenden som är ”särskilda” på något sätt. Men det är nämnden som äger frågan och den har fattat ett mycket bra beslut, tycker Monica Jacobsson.

Hon är inte bekymrad över att det saknas rättspraxis i ärenden av det här slaget, vilket innebär att ingen i dag vet hur undantaget för särskilda skäl kan användas.

– Jag är politiker och inte jurist. Vi kan inte gömma oss bakom byråkratiska riktlinjer och principer. Politik kan göra skillnad. Vi är till för att hjälpa medborgarna. I det här fallet handlar det om att hjälpa en tvåbarnsfamilj som råkat ut för ett helvete att kunna gå vidare och fokusera på att skaffa sig ett någorlunda drägligt liv i stället för att bara strida. Jag tror att nästan alla Sandvikenbor tycker det är rätt.

Patrik Häljeryd (S), handikappomsorgsnämndens ordförande, säger att majoritetsföreträdarna inte låtit sig påverkas av kommunalråden.

– Vi har fört ett resonemang. Men det är helt och hållet nämndens beslut.

Mer läsning

Annons