Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunalrådet beredd på det värsta

/
  • Orolig. Kommunalrådet Peter Kärnström är orolig inför dagens väntade besked om Sandviks nya strategi. ”Jag har inte fått någon exklusiv förhandsinformation”, säger han.

Det är nervöst i Sandviken inför dagens väntade besked om Sandviks nya strategi.
– Självklart är det oroligt. Men till skillnad från 2008 har vi en viss beredskap om det nu blir aktuellt med nya neddragningar, säger kommunalrådet Peter Kärnström (S).

Annons

Enligt uppgifter till Arbetarbladet har kommunledningen fått förhandsinformation från Sandviks företagsledning om hur den nya strategin kan komma att påverka Sandviken.

Något som innebär att det är aktuellt med antingen viktiga strukturella förändringar eller att det läggs ett stort varsel.

Vet inget

Peter Kärnström förnekar dock att han ska ha varit med och tagit emot någon exklusiv förhandsinformation.

– Nej, någon sådan har vi inte fått.

Har du själv ställt frågor till företaget om vad som kommer att hända?

– Nej, det har jag inte gjort. Sandvik har som börsföretag en lagstiftning att följa och det måste man respektera.

Har ni förberett er på att det kan bli varsel?

– Det är klart att vi måste vara på tårna när vi vet att det ska komma en ny strategi. Men vilket besked vi kommer att få känner jag inte till. Det är bara att avvakta.

Är du orolig?

– Det är klart jag är det eftersom man inte vet var konjunkturen håller på att ta vägen.

Vid massuppsägningarna hösten 2008 startade kommunen tillsammans med statliga och regionala myndigheter, fack och näringsliv ett gemensamt Lok-center (lokalt center för omställnings- och konjunkturinsatser). Arbetet byggde på att det skulle finnas en dörr in för alla som då blev arbetslösa. Lok-centret finns fortfarande kvar, dock med en annan inriktning.

– Vi har en idé om hur man ska jobba. Vi har också en nedsläckt organisation som vi kan gasa upp igen om det nu kommer ett negativt besked. På det sättet är vi bättre förberedda i dag, säger Peter Kärnström.

Mer läsning

Annons