Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommundirektören kritiseras av JO

Kommundirektör Svante W Nordh får kritik av JO för sitt agerande när kommunen skulle anställa en chef för Göransson Arena.

Annons

Enligt justitieombudsmannen skulle han omedelbart ha begärt in uppgifter från rekryteringsföretaget när tidningarna begärde att få se vilka som sökt jobbet.

Samma dag som ansökningstiden för vd-tjänsten gick ut lämnade både Arbetarbladet och Gefle Dagblad in formell begäran om att få ta del av ansökningshandlingarna. Svante W Nordh svarade att det inte fanns några handlingar, utan endast ett antal personer som muntligt visat intresse.

En privatperson som läst om kommundirektörens besked i Gefle Dagblad ställde en vecka senare samma fråga till kommunjuristen. Då visade det sig att det visst fanns ansökningar. Papperen lämnades också ut. Privatpersonen JO-anmälde senare Nordh för hans agerande.

Justitieombudsmannen noterar i sitt beslut att kommunstyrelsen valt att inte kommentera Nordhs uppgift till pressen om att det inte fanns några ansökningshandlingar.

Av kommunstyrelsens yttrande framgick däremot att Svante W Nordh ansett sig behöva konsultera kommunjuristen som vid tillfället befann sig på semester. Den förklaringen håller inte, enligt JO. Nordh borde själv ha kontaktat rekryteringsföretaget för att ta reda på om det fanns några handlingar för att därefter kunna ge någon form av besked.

Efter uppmärksamhet kring den här händelsen med kritik från oppositionen har Sandvikens kommun övergått till att tillämpa full öppenhet vid rekryteringar av nyckelpersoner. Två vd-tjänster och en tjänst som förvaltningschef har utlysts externt sedan arenachefen blev rekryterad. Vid samtliga tre tillfällen har ansökningarna tagits emot i Stadshuset och behandlats som alla andra offentliga handlingar.

Mer läsning

Annons