Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunen anklagas för osund konkurrens

Sandvikens kommun konkurrerar på ett osunt sätt med privata företag. Det hävdar Moderatpolitikerna Riitta-Liisa Björk och Anne-Christine Lüdke.
De kräver nu en konkurrensutredning för att få en kartläggning av vilka affärsverksamheter som borde skötas av andra.

Annons

Sandvikens kommun ägnar sig åt att driva allt från ett stort äventyrsbad med kafé, solarium och gym till videouthyrning i biblioteket.

När konkurrenslagen nu är på väg att förstärkas är det verksamheter som kan komma att förbjudas i kommunal regi om exempelvis ett enskilt företag eller en branschorganisation vänder sig till den domstol som blir satt att hantera de nya reglerna.

Moderaterna i Sandviken förbereder sig inför lagändringen genom att kräva en lokal konkurrensutredning.

– Då lägger vi upp allt på bordet och får en transparens, säger oppositionsrådet Ritta-Liisa Björk.

Sandvikens kommun har under de senaste åren sålt bort Kungsbergets skidanläggning, Strandbadens campingplats och Gysinge Bruk.

– Det har blivit bättre. Men det går för sakta. Det finns fortfarande en osund konkurrens. Många företagare i Sandviken är upprörda över kommunen konkurrerar aktivt med företagen och över att det är svårt att nå ända fram i anbudsupphandlingar.

Riitta-Lisa Björk menar att det finns verksamheter i de stora kommunala bolagen som ligger precis på gränsen till vad som borde förbjudas i en skattefinansierad verksamhet. Men det allra tydligaste exemplet på vad kommunen borde överlåta till ett företag att driva är Parkbadet, anser hon.

– Det var länge sedan det var en samhällelig åtgärd att hjälpa medborgarna att hålla sig rena och fria från smittorisker. I dag är det ingen kommunal angelägenhet att driva badhus.

Mats Jonsson

Mer läsning

Annons