Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunen backar om matlådetvång

Pernilla Newmans dotter fick inte mat på fritids eftersom platsen var avbokad under höstlovet. När Pernilla ändå blev tvungen att jobba uppmanades hon ta med en matlåda åt sjuåringen.

Annons

– Det var ett beklagligt missförstånd, självklart ska barnen få mat, säger kommunens kostchef som nu ska skicka ut rutiner för liknande händelser.


Pernilla Newman i Kungsgården hade avbokat fritidsplatsen under höstlovet, men så dök möjligheten att få jobba upp. För Pernilla som är deltidsstuderande och deltidsarbetslös var det bara att hoppa på.


Men på fritids fick hon besked att hon var tvungen att ta med matlåda till sjuåriga dottern, som annars skulle bli utan mat. Anledningen var att platsen var avbokad under veckan och det gick inte att efterbeställa måltider - sådana var reglerna sa man.
– Jag tyckte det här var mycket märkligt och ogenomtänkt. Om jag inte haft några timmar över att göra en matlåda hade min dotter inte fått mat på hela dagen, säger hon.


Hon tyckte att det borde finnas en backup-plan, som frysta pannkakor eller korvar att steka på. Samtidigt kändes det fel att hon skulle betala för maten en tredje gång, hon betalar ju skatt, fritidsavgift och sedan matlådan.Eftersom hon inte kände igen matlådetvånget försökte hitta information om beslutet.
Står inget
– Jag har läst vartenda papper från skolan och fritids, men det står ingenting om det här, säger hon och berättar att hon vet flera föräldrar i Kungsgården som lagar matlådor till sina barn, även en bekant i Sandviken har sagt att samma regler finns på deras förskola.


Men när Arbetarbladet ringde till Maria Eriksson, kostchef i Sandvikens kommun, visade det sig att några sådana regler inte existerar. Barn som kommer till fritids trots att deras plats är avbokad ska få mat ändå.
– Det här är ett beklagligt missförstånd mellan mottagningsköket och centralköket, de har pratat förbi varandra. Naturligtvis ska barnen få mat när de är i skolan. Vi har en buffert så att det räcker till för det, säger hon.


Men det verkar som om fler familjen har råkat ut för samma sak?
– Då blir jag riktigt förvånad. Jag ska skriva rutiner för såna här tillfällen och skicka ut till skolorna.

Mer läsning

Annons