Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunen riskerar böter

Arbetsmiljöverket skärper tonen mot Sandvikens kommun i fallet med snickarverkstaden som pekats ut som en farlig arbetsplats. Sju av bristerna blev inte åtgärdade i tid. Därför har nu kommunen fått ett vitesföreläggande.

Annons

Sandvikens kommun har en snickarverkstad för praktikanter och arbetslösa i olika former av åtgärder i Murgårdsskolans gamla slöjdsal. Lokalen är otidsenlig och nedsliten.

Vid en inspektion i maj förra året hittade Arbetsmiljöverket hela 22 olika fel i arbetsmiljön. Bland annat fanns det farliga maskiner utan godkända säkerhetsanordningar.

När Arbetsmiljöverket nyligen gjorde en uppföljande inspektion kvartstod sju av bristerna. I första hand handlar det om brister i rutiner, uppföljning och dokumentation som inte blivit åtgärdade.

– Vi prioriterade att först ta itu med de brister som var av mer praktisk karaktär för att ingen skulle komma till skada. Exempelvis genom att byta ut maskiner utan fungerande skydd, säger Jan Sjöström, chef på arbetsmarknadsavdelningen.

Föreläggandet för de sju kvarvarande bristerna går ut sista oktober. Om felen inte är åtgärdade innan dess riskerar kommunen att i ett första steg få betala 70 000 kronor i vite.

Mer läsning

Annons