Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunen tar tillbaka skänkta anläggningar

/
  • Tas tillbaka. Sotkojan och övriga byggnader vid Jägarstugan skänktes av kommunen till Gränsland enligt ett avtal som undertecknades av dåvarande tekniska chefen i mars 2004. Men nu agerar kommunen för att ta tillbaka alla anläggningar som byggdes upp inom den EU-stödda satsningen på internationell handikappturism.

Kommunen är på väg att ta tillbaka de anläggningar inom handikappturismen som sedan 2004 sköts av föreningen Gränsland.
– Vi måste börja om från början, säger förvaltningschefen Leif Jansson.
Gamla avtal visar dock att Gränsland förmodligen redan fått några av de byggnader som kommunen nu vill återta.

Annons

Handikappturism var ett begrepp som hårdlanserades i Sandviken i början av 2000-talet, då kommunen för 13 miljoner kronor i EU-bidrag försökte bygga upp en internationell verksamhet inriktad på att ge funktionsnedsatta möjlighet att ta del av natur- och vildmarksupplevelser.

1 januari 2004 övergick projektet i permanent verksamhet driven av ekonomiska föreningen Gränsland.

Huvudanläggningarna är Jägarstugan i skogen norr om Åshammar och Sjösunda vid Storsjöns strand i Årsunda. I anslutning till Jägarstugan och Sjösunda anordnas läger, safari, wild camp och water camp med mera.

Men nu efter åtta år visar det sig att det finns stora oklarheter kring överlämnandet.

Enligt Leif Jansson, chef för arbetsmarknads- och trafikförvaltningen, är det fortfarande kommunen som äger samtliga byggnader, inventarier och transportmedel som ingick i det ursprungliga EU-projektet.

– Föreningen har nyttjat alla faciliteter som om den var ägare. Nu måste vi börja om från början och reda ut allting. Ska vi lägga ut verksamheten på entreprenad måste det göras korrekt genom upphandling, säger han.

Men enligt handlingar som Arbetarbladet tagit del av skänkte kommunen byggnaderna vid Jägarstugan till Gränsland i mars 2004. Marken får föreningen disponera till 2020 enligt ett separat upprättat nyttjanderättsavtal. För Sjösunda finns det, märkligt nog, två hyresavtal mellan kommunen och Gränsland varav ett sträcker sig till 2030.

Mona Edelfeldt, Gränslands styrelseordförande, vill inte kommentera hotet om att kommunen ska ta tillbaka alla anläggningar med hänvisning till att det pågår diskussioner.

Mer läsning

Annons