Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunen tveksam till ”nya” Good Foundation

Sandvikens kommun är tveksam till att länsstyrelsen ska låta Good Foundation byta skepnad från HVB-hem till särskilt boende. Det blir ungefär samma verksamhet fast med lägre krav, befarar individ- och familjeomsorgsnämnden.

Annons

En granskning som länsstyrelsen gjorde tidigare i år avslöjade allvarliga missförhållanden och ledde till långtgående krav på åtgärder. Annars skulle tillståndet dras in. Men i stället för att rätta till bristerna valde insamlingsstiftelsen med verksamhet i Gästrike-Hammarby att sänka ambitionsnivån från att driva HVB-hem till att ha ett särskilt boende för män med missbruksproblem.

Just nu har Good Foundation ett tillfälligt tillstånd för den nya verksamheten. Ifo-nämnden i Sandviken fick i går yttra sig inför länsstyrelsens beslut om permanent verksamhet.

– Vi är tveksamma eftersom det blir nästan samma verksamhet som tidigare för en tung grupp missbrukare fast utan de krav som ställs på ett HVB-hem. Därmed dock inte sagt att vi ifrågasätter deras engagemang och goda vilja, säger ordföranden Hans-Olov Frestadius.

En nyckelmening i yttrandet som ifo-nämnden nu skickar till länsstyrelsen lyder så här: ”Det bedöms inte som skäligt att tillsynsmyndigheten enbart utifrån kvalitetsbrister sänker kraven på verksamheten”.

Mer läsning

Annons