Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunen vill köpa mc-gängets Sandvikenlokaler

/
  • Chicanos MC har sin klubblokal på Högbovägen i Sandviken, alldeles intill Sandbacka Park. På sikt vill kommunen att fastigheten ska bli en del av teknikparken.
  • Chicanos MC har sin klubblokal på Högbovägen i Sandviken, alldeles intill Sandbacka Park. På sikt vill kommunen att fastigheten ska bli en del av teknikparken.

Chicanos klubblokal på Högbovägen i Sandviken kan bli uppköpt av kommunen.
Förklaringen till köpet är att kommunen vill ha fastigheten för att på sikt utveckla och bygga ut Sandbacka Park.

Annons

I början av året etablerade kriminella mc-klubben Chicanos sig i Sandviken. Arbetarbladet kunde då berätta att tungt kriminella Bandidosmedlemmar var stammisar i nya klubblokalen på Högbovägen.

LÄS OCKSÅ: Bandidos nya fäste i Sandviken

Chicanos MC är en officiell supporterklubb till kriminella Bandidos och efter att de förlorat sin lokal i Dalarna ska Gästrikland och Sandviken ha blivit en allt viktigare knutpunkt.

I slutet på september hade MC- gänget en konferens på en nattklubb i centrala Sandviken. Vi kunde avslöja att det var Bandidos absoluta toppskikt som var på plats vid träffen.

LÄS OCKSÅ: En gripen efter Bandidos konferens i Sandviken

Närpolisen har i möten med kommunen uttryckt oro över Bandidos allt starkare fäste i västra Gästrikland.

Nu visar det sig att det pågår en förhandling om att kommunen ska köpa ut fastighetsägaren som har lokalerna som MC-gängets supporterförening, Chicanos använder som klubblokal.

– Det stämmer att vi har visat intresse för att köpa fastigheten, men den processen inleddes långt innan mc-gänget skaffade klubblokal där. Köpet har ingenting med Bandidos att göra. Vi ser det som nödvändigt för att i framtiden kunna utveckla och bygga ut Sandbacka Park, säger kommundirektören Ann-Katrin Sundelius.

LÄS OCKSÅ: Så drevs Bandidos från Borlänge till Sandviken

Att något köp ännu inte kommit till stånd, trots att dialogen har funnits i flera år förklarar hon med att det varit svårt att komma överens om priset.

– Det har legat på is ett tag, men i somras tog vi upp diskussionerna igen. För vår del är det ingen panik, vi behöver inte lokalerna nu direkt. Hittills har vi inte kunnat komma överens om något pris, säger Ann-Katrin Sundelius.

LÄS OCKSÅ: Här är de största grupperingarna i länet

Det är inte första gången som Sandvikens kommun köper upp fastigheter där kriminella mc-gäng etablerat sig.

Kommunen fick mycket uppmärksamhet när man för skattepengar köpte flyghangaren i Lemstanäs för 1,3 miljoner kronor för att hålla borta mc-klubben Outlaws. Det blev en förlustaffär med 1,2 miljoner kronor.

– En engångsföreteelse, sa kommunledningen då om sitt agerande.

Men våren 2008 köpte kommunen Lotta-gården i Storvik där Outlaws i stället etablerade sig. Den gången sa dock de ansvariga precis som nu att det var ett strategiskt viktigt förvärv.

Den gången bytte kommunen dock uppfattning bara några månader efter köpet och sålde gården till några privatpersoner.

LÄS OCKSÅ: Sålde den strategiska Outlawsfastigheten

Arbetarbladet har i flera dagar sökt företagaren som äger fastigheten, men han har genom en kollega meddelat att han inte vill tala med tidningen.

Mer läsning

Annons