Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunerna kan förläggas med vite

Demensreglerna ska vara tillämpade i kommunerna senast i höst.

Annars väntar skarp kritik och i värsta fall vite från Socialstyrelsen.

– Men ta det lugnt, individuella bedömningar ska göras, annars kan det gå riktigt fel, säger Anders Printz, avdelningschef på Socialstyrelsen.

Annons

Arbetarbladet kunde i går berätta att samtliga kommuner, Gävle, Sandviken, Hofors och Ockelbo, bryter mot Hälso- och sjukvårdslagen om demenssjuka.

I mitten av juni bestämde Socialstyrelsen att dra tillbaka föreskrifter gällande skyddsåtgärder vid äldreboenden. Anledningen var att föreskrifterna aldrig har haft stöd i lagen. Numera måste den enskilda personen tillfrågas när till exempel larm och säng-grindar ska användas.

Men detta har inte gjorts i kommunerna. De dementas säkerhet går före Socialstyrelsens föreskrifter.

Anders Printz, avdelningschef vid Socialstyrelsen, uppger att kommunerna har fram till myndighetens tillsyner i höst på sig att lösa den frågan.

– Det är inte anmärkningsvärt att man inte tagit bort larm och andra skyddsåtgärder än. Man ska inte skynda att göra det utan ha en bred grund att stå på. Men det ska vara gjort när vi kommer, säger han.

Luddiga regler

Med en bred grund menar han att kommunerna måste göra individuella utredningar av de boende. Utredningar som så smått har börjat genomföras i kommunerna. Men är de inte klara när myndigheten kommer på besök kan det få konsekvenser.

– Vi kan riktig kritik och skarp kritik till kommunerna, och vi kan utdela vite om det skulle bli nödvändigt, säger Anders Printz.

Medicinskt ansvariga sjuksköterskorna i länet kommer i september att uppvakta Socialstyrelsen. De anser att informationen om tillämpandet av de nya reglerna är för luddiga. En åsikt som Anders Printz håller med om.

– Det är oerhört svårt att få ett samtycke från personer som lider av demens. Men då får personalen vara uppmärksamma på hur personen beter sig när den kanske har ett bälte eller ett larm vid sängen, säger han.

Men reglerna som finns ska tillämpas, menar han, och målet är att föreskrifterna ska leda till en lagstiftning så småningom.

– Vi anser att det bör finnas ett lagstadgat stöd för vissa tvångsåtgärder inom vård och omsorg, säger Anders Printz.

Mer läsning

Annons