Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunledningen vill hålla på krispengarna

/
  • Här hamnar en del pengar. Sandvikens kommun väljer att nästa år satsa på bland annat Parkbadet, Kulturskolan, Sandbacka Park och Centrum.

Det tillfälliga konjunkturstödet på 36 miljoner kronor som Sandvikens kommun får av staten nästa år skickas inte direkt ut till äldreomsorgen och skolorna. Större delen av pengarna läggs i stället i en centralt placerad reservpott för oförutsedda utgifter.

– Vi kan inte lägga ut pengar ett år och ta tillbaka dem året efter, säger kommunalrådet Peter Kärnström (S).

Annons

Majoritetspartierna Socialdemokraterna och Centern har nu lagt sitt förslag till budget för 2010. Det är en budget som präglas av den världsekonomiska krisen och den höga arbetslösheten.

Jämfört med årets reviderade budget plussas ramarna på med endast 20 miljoner kronor, vilket inte täcker de väntade kostnadsökningarna. Mest tillskott, 7 miljoner kronor, får kunskapsnämnden.

– Det är en väldigt försiktig budget. Men de satsningar som görs väljer vi att göra på skolan, säger Peter Kärnström.

36 miljoner i tillfälligt stöd

Majoritetspartiernas hantering av det tillfälliga konjunkturstödet väntas bli omstritt. Sandviken får 36 miljoner kronor i extra statsbidrag av staten. Regeringens avsikt med pengarna är att stoppa ytterligare uppsägningar och förebygga försämringar inom exempelvis äldreomsorgen och skolorna.

Men Socialdemokraterna och Centern är inte beredda att portionera ut krispengarna direkt till verksamheterna.

– Nej, det här är ju ett engångsbelopp och kommunal ekonomi måste planeras för mer än ett år i taget. Vi vet inte vilka pengar vi får 2011. Därför kan vi inte lägga ut 36 miljoner nästa år för att sedan ta tillbaka dem året därpå.

Största delen av konjunkturstödet läggs nu i en stor reservpott för oförutsedda utgifter och projekt som kommunstyrelsen ska hantera. Enligt budgetförslaget blir det en reservpott med hela 28,5 miljoner kronor.

– Vi får avvakta och se hur ekonomin utvecklar sig och var de här pengarna bäst behövs. Vi vet exempelvis inte var kostnaderna för försörjningsstöd tar vägen, säger Peter Kärnström.

Investeringsplanen för 2010 är på 100 miljoner kronor. Nästan hälften av pengarna används till satsningar inom kultur- och fritidssektorn. Parkbadet rustas för 14,5 miljoner. För bygget av nya lokaler åt kulturskolan och vuxenutbildningen finns 19 miljoner avsatt. Bygget av idrottshallen i Österfärnebo för 12 miljoner kronor är efter överklagande nu uppskjutet med planerad byggstart våren 2010.

Mer läsning

Annons