Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Köpte falskt utländskt körkort – får villkorlig dom

En man i Sandviken döms för brukande av falsk urkund efter att han använt sig av ett falskt körkort han köpt utomlands utan att ha klarat av vare sig teori- eller körprov.

Annons

Mannen som är hemmahörande i Sandviken stoppades i Tierp i april förra året varpå polisen upptäckte att mannen använde sig av ett falskt körkort när han skulle legitimera sig.

Han ska ha blivit stoppad vid ett flertal tillfällen tidigare men då alltid kommit undan med körkortet han visat upp.

Enligt mannen själv hade han problem med att klara av teorin och när han vid ett tillfälle befann sig i Lettland fick han ett erbjudande om att skaffa ett lettiskt körkort.

Även om han anade oråd kring utbildningen genomförde han det hela då han upplevde att det såg ut ungefär som i lektionssalarna i Sverige och till slut fick han ett körkort för 10 000 kronor.

Tingsrätten bedömer dock mannens historia som osannolik då han inte kunnat uppge vare sig på vilken ort i Lettland han befunnit sig eller vilken myndighet som haft hand om utfärdandet av körkortet.

Mannen anses alltså ha skaffat sig körkortet genom att ha anlitat kriminella personer och sedan använt sig av körkortet med syfte att köra bil i Sverige trots att han inte klarat av vare sig teori- eller körprov.

Han döms därför till brukande av falsk urkund samt olovlig körning och får villkorlig dom med samhällstjänst på 75 timmar.

Mer läsning

Annons