Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kör så snön ryker i Sandvikenskogen

/
  • Arbetarbladets reporter Simon Ridell håller i sig när Jan Floberg bränner på längs första etappen av helgens SM-rally i Sandviken. Lördag klockan 8 på Jerntorget beger sig rallybilarna ut för att tävla.
  • Jan Floberg, biträdande tävlingsledare, Sandviken MK.

Under lördagen kommer det att gå fort i skogarna norr om Sandviken.
Rally-SM är på besök igen.
Arbetarbladet tog chansen till en exklusiv förhandstitt på en av sträckorna.

Annons

På lördagen är det dags för SM-rally i Sandviken igen. Tävlingen har sin utgångspunkt en kilometer norr om Högbo – men så var det inte tänkt från början.

– Vi börjar på det som skulle ha varit tävlingarnas andra sträcka. Egentligen skulle vi ha varit vid arenaområdet i Sandviken under fredag men isen var för tunn och vi ville inte riskera kylanläggningen under, berättar Jan Floberg som är tävlingsledare.

Det är just den sträckan som skulle ha varit tävlingens andra som Jan Floberg har gått med på att guida runt Arbetarbladet på.

På en smal skogsväg mellan snöklädda granar sätter han fart – men inte full fart. Banan är inte avlyst än som fallet är under tävlingen. Mötande bilar kan dyka upp på andra sidan krönen.

– På raksträckorna kommer rallyförarna upp i 150 kilometer i timmen, vi kör väl i 70 nu, konstaterar Jan Floberg.

Och bara 70 kilometer i timmen känns. Särskilt när vägen är smal och krokig, hal och bökig.

Under fredagen testar rallyförarna sträckorna. Även de kör i vanliga privata bilar innan tävlingen – att förhandsköra en sträcka i sin ordinarie rallybil innebär diskning. Rallybilarna får de testköra på annat håll.

– Det rallyförarna gör i stället är att rekognosera banan och anteckna olika svårigheter som finns. De har fått kartor av oss.

De övriga sträckorna är utspridda över hela Gästrikland – två i närheten av Ockelbo, en längs Öjaren och en utanför Järbo. Den längsta sträckan mellan Bergby och Ockelbo är över tre mil.

Mer läsning