Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kovändning om mygg

/
  • fyller på. En helikopter fyller på tanken med myggbekämpningsmedel. Bilden är tagen vid ett tidigare besprutningstillfälle vid Dalälven.

Länsstyrelsen gör en kovändning i fråga om myggbekämpningen och vill nu ge dispens till besprutning även i Gysinge naturreservat och Färnebofjärdens nationalpark i sommar.
Anledningen är att man inte än en gång vill få bakläxa av miljööverdomstolen.
– Vi har tolkat deras dom som att vi bör utvidga dispensen att gälla även de här områdena, säger Mats Hindström på länsstyrelsen.

Annons

Det är Kemikalieinspektionen som beviljar dispens från förbudet att använda det biologiska bekämpningsmedlet BTI i de skyddade områdena kring Nedre Dalälven.

Innan myndigheten fattar beslut tar man in remissvar från olika håll, bland annat från länsstyrelsen i Gävleborg.

Nu har länsstyrelsen svarat att man tycker att dispens ska beviljas både för myggbekämpning inom naturreservatet i Ista, i Gysinge naturreservat och i Färnebofjärdens nationalpark.

Det här är en stor förändring. Länsstyrelsen har tidigare starkt varit emot myggbekämpning i de skyddade områdena, och överklagat de dispenser som getts.

Sedan miljööverdomstolen apropå besprutning av naturreservatet i Ista meddelat att det utgör ett angeläget allmänt intresse att komma till rätta med myggproblemet har man dock fått ändra sig.

– Vi har analyserat domen och kommit fram till att samma sak gäller även de här områdena, säger Mats Hindström, chef för avdelningen landsbyggd och natur på länsstyrelsen.

Nu går länsstyrelsen med på myggbekämpning i både Ista, Gysinge naturreservat och Färnebofjärdens nationalpark.

Man vill dock ändå framhålla de höga naturvärdena i de två sistnämnda områdena.

I sitt yttrande till kemikalieinspektionen menar man att det bör råda en mycket stor försiktighet vid användande av bekämpningsmedel där.

Länsstyrelsen tycker även att det bland annat bör skrivas in skyddsavstånd till störningskänsliga fåglar och att det måste tas fram ett övervakningsprogram för området för att tidigt kunna upptäcka obalanser i ekosystemet.

Man vill även ha en årlig sammanställning av vilka områden som bekämpats och resultatet av bekämpningen sett till antalet mygglarver före och efter.

Efter länsstyrelsens svar har Kemikalieinspektionen nu gett klartecken för myggjakt i Ista i sommar. När det gäller Gysinge naturreservat och Färnebofjärdens nationalpark har myndigheten inte hunnit ta något beslut.

– Vår förhoppning är att kunna ta ett beslut inom två veckor, säger Fredrik Hårdeman på Kemikalieinspektionen.

Sedan tidigare har myndigheten godkänt myggbekämpning i sommar i samma områden kring Nedre Dalälven som förra året.

Mer läsning

Annons