Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kraftig höjning av arkivbidrag

Sandvikens kommun är bland de kommuner i länet som hittills betalar minst till Arkiv Gävleborg. Nu ska det bli ändring på det.

Annons

Arkiv Gävleborg har ett gediget arkiv och bedriver dessutom forskning. Hälften av de 1 200 årliga besökarna är elever från skolor.

Verksamheten finansieras med bidrag från Region Gävleborg, Arbetsförmedlingen och länets kommuner. Sandviken som har satsat på ett stort eget arkiv i stadshuset har de senaste åren bara betalat 5 000 kronor, vilket är långt under snittet.

Kommunens klena medverkan till det gemensamma arkivet har varit omstritt, även inom socialdemokraterna. 2007 när Sandviken sänkte sitt bidrag från 50 000 kronor gick Ockelbopolitikern Mats Åstrand hårt på dåvarande kommunalråd Stefan Hedin.

Han var besviken att en ort som är så starkt förknippad med arbetarrörelsen inte bidrar till det arkiv som syftar till att rädda folkrörelsernas historia till eftervärlden.

Arkiv Gävleborgs önskan är att Sandviken ska bidra med 69 000 kronor om året, vilket motsvarar en hundradels promille av skatteunderlaget.

Enligt ett förslag som kommunstyrelsen tar ställning till nästa vecka höjer Sandvikens kommun bidraget till 40 000 kronor, en höjning med 700 procent.

Förra året blossade en hätsk debatt upp om en eventuell flytt av delar av Sandvikens kommunarkiv till Arkiv Gävleborg. Efter att bland annat kulturprofilen Anna Jörgensdotter uttryckt sitt missnöje över att gammal lokalhistoria skulle lämna Sandvikenarkivet har frågan lagts på is.

Den aktuella höjningen av bidraget till Arkiv Gävleborg har inget med eventuell överflyttning av arkivmaterial att göra.

Mer läsning

Annons