Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krampande person dog – sjuksköterskor anmälda

En patient avled på ett vårdboende – trots kramper och medvetslöshet gjorde sjuksköterskorna inte ens ett besök.

Annons

En fredagskväll i februari blev en patient allt sämre på ett vård- och omsorgsboende i Sandvikens kommun. Personalen ringde till sjuksköterskan i tjänst, som däremot inte hade tid att komma förbi på grund av hög arbetsbelastning. Senare under kvällen försämrades den boende – hen kräktes, förlorade tidvis medvetandet, fick kraftiga kramper och blev "kritvit i ansiktet".

Den ansvariga sjuksköterskan, som inte hunnit besöka patienten under eftermiddagen, gjorde en muntlig överlämning till kvällssjuksköterskan – och sa att patienten eventuellt hade magsjuka. Men hon ska inte ha bett kvällssjuksköterskan göra ett hembesök, och under natten hade personalen på boendet ingen kontakt med sjuksköterskan alls.

På morgonen växlar patienten i medvetande och har oregelbunden puls. Nu skickas hen in till sjukhuset av den sjuksköterska som precis börjat morgonpasset. På sjukhuset avlider personen senare.

Nu kritiserar Inspektionen för vård och omsorg (IVO) boendet på flera punkter. Inget hembesök eller undersökning gjordes, trots att personalen gav flera signaler om att patienten mådde dåligt. Kvällssjuksköterskan följde inte upp patientens tillstånd. Varken dag- eller nattsjuksköterskan dokumenterade heller händelsen eller telefonsamtalen som fördes med personalen på boendet. De har båda brustit i sin yrkesutövning, slår IVO fast.

Nu tvingas vård- och omsorgsboendet att gå igenom den lagstadgade dokumentationsskyldigheten och sjuksköterskors arbetsuppgifter med sin personal, och dessutom förbättra sina rutiner för dokumentation.

Mer läsning

Annons