Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kriget mot myggen har börjat

/
 • GRANNAR. Ing-Britt och Bertil Andersson bor i Ålbo, Hedesundafjärden. De konstaterar att det blivit bättre där de senaste åren, när man gjort myggbekämpning.
 • FÖRSTÖRDA SOMRAR. Maria Jonestaf-Skog bor i Ålbo och har gott om erfarenhet av stickmyggorna. ”Man får hänga              tvätt i skyddshandskar och myggnät och ingen vill komma och hälsa på under somrarna”, berättar hon.
 • OROAD. Kalle Hedin, vd för Nedre Dalälvens Utvecklingsbolag, är orolig över hur det ska gå med bekämpningen de kommande åren. ”Vi behöver de statliga bidragen om vi ska kunna fortsätta”, säger han.
 • FORSKARE. Martina Schäfer är forskare och ingår i gruppen som bedömer var man ska bekämpa mot mygglarverna.
 • FORSKARE. Jan Lundström är projektledare, han kommer under veckan att ägna en hel del tid åt att räkna mygglarver och bedöma var det ska besprutas.
 • BYTE. I närheten av Österfärnebo camping gör helikoptern sina depåstopp för att fylla på med mera bekämpningsmedel. Under hela veckan kommer man att ägna sig åt besprutning av översvämmade områden där det finns mycket stickmygglarver.

I går lyfte helikoptern över Österfärnebo för att påbörja årets myggbekämpning. Ett större område än någonsin ska bekämpas.
– Det är 15 procent mer än någon gång tidigare, konstaterar myggforskaren Jan Lundström.

Annons

Ett stort mediauppbåd och en hel del bybor följde helikoptern med blicken när den inledde myggbekämpningen i Österfärnebo på måndagsförmiddagen. Under veckan kommer man att bespruta stora områden längs Nedre Dalälven, för att hindra den ökända stickmyggan från att kläckas.

I år bekämpar man myggan på en större areal än någonsin tidigare. I de första pressmeddelandena handlade det om runt 2 000 hektar mark. Den siffran har nu ändrats till runt 1 600 hektar.

– Men det är fortfarande en väldigt stor yta, 15 procent mer än någon gång tidigare, säger Jan Lundström, myggforskare och projektledare.

Exakt vilka platser som besprutas fattar man beslut om under veckan. Jan Lundström och hans kollegor kommer att ägna mycket tid åt att mäta upp områden, räkna mygglarver och göra bedömningar av vilka platser som ska besprutas.

– Några tror att vi ska klara av det här på fyra dagar, men det är nog näst intill omöjligt, tror Lundström.

Men bråttom är det. I en del översvämmade områden har man kunnat räkna 2 000 mygglarver per liter vatten. Och nu när värmen är här har larverna idealiska förutsättningar.

– Det såg bra ut länge, det var väldigt torrt och lågt vatten. Men det lokala regnet ställde till det, konstaterar Kalle Hedin, vd för Nedre Dalälvens Utvecklingsbolag.

Han konstaterar att man har råd med bekämpningen i år tack vare en buffert av sparade bidrag från tidigare år. Nu har man nämligen inte längre de bidrag från staten som tidigare har utgjort en stor del av finansieringen.

– Kommunerna bidrar med vad de kan. Men vi måste ha de statliga bidragen också om vi ska kunna fortsätta.

I år har man fått tillstånd för bekämpning i två områden som tidigare varit mycket hårt drabbade, Bärrek och naturreservatet i Ista. Kemikalieinspektionen har däremot sagt nej till besprutning i Färnebofjärdens nationalpark och Gysinge naturreservat.

För människorna som bor längs Nedre Dalälven är myggbekämpningen en viktig fråga. Många av dem som samlats berättade om hur deras somrar förpestas av stickmyggorna och hur de tillbringar fina sommardagar inomhus för att slippa undan mygg.

– Det här berör alla. Vi är här för att vi tycker det är viktigt att de fortsätter bekämpa, säger Ing-Britt Andersson, Hedesundafjärden.

Mer läsning

Annons